خلیج و ایران؛ «نشانههای مثبت» بین خطوط همبستگی و عزای رییسی؟
فوت ناگهانی رئیس جمهور پیشین ایران ابراهیم رئیسی و وزیر امور خارجه این کشور سیل پیامهای همدردی و تسلیت از سوی کشورهای عربی حوزه خلیج را در پی داشت. این اتفاق باعث شده این سوال به وجود بیاید که آیا مرگ رئیسی باعث گشایش در روابط دو طرف میشود؟
کارشناسان عرب در گفتگوهای جداگانه با العین نیوز بر ضرورت بهرهبرداری از این «نشانههای مثبت» ارسالشده از کشورهای خلیج تاکید کردهاند.
آنها همچنین بر لزوم «سرمایهگذاری تهران بر روی این فرصت بزرگ در زمان کنونی»، برای تقویت روابط میان دو طرف و کمک به تامین امنیت و ثبات در منطقه تاکید کردند.
با این حال، برخی از این کارشناسان همزمان خواستار «پرهیز از هرگونه نتیجهگیری سیاسی در مرحله کنونی» شدند و از تهران خواستند تا با «درک واقعیتهای منطقه و پرهیز از استفاده از نیروهای نیابتی در منطقه» رفتار کند.
دکتر انور قرقاش، مشاور دیپلماتیک رئیس امارات در این زمینه نوشت: «پالسهای مثبت میان کشورهای خلیج و ایران، نشاندهنده تمایل مشترک برای تقویت روابط و کاهش تنش در منطقه است.»
مبارک آل عاتی، تحلیلگر سیاسی سعودی نیز گفت: «ما با یک فرصت بزرگ روبرو هستیم و امیدواریم که رهبری ایران از آن بهره ببرد.»
از سوی دیگر، عبدالله جنید، تحلیلگر سیاسی بحرینی معتقد است که «گزینه در دست ایران است تا تصمیم بگیرد در این مسیر وارد شود یا خیر.»
بشیر عبدالفتاح، کارشناس سیاسی مرکز مطالعات سیاسی و استراتژیک اهرام نیز حضور گسترده مقامات کشورهای حوزه خلیج در مراسم تدفین رئیس جمهور ایران را «گامی جدید در راه هموارسازی همگرایی و بازگرداندن روابط میان دو طرف» توصیف کرد.
در همین حال، محمد العرابی، وزیر خارجه پیشین مصر گفت که «در این مرحله، زود است که نتیجه گیری سیاسی داشته باشیم» و تهران باید با «درک واقعیت های منطقه و پرهیز از استفاده از نیروهای نیابتی در منطقه» عمل کند.
کشورهای عضو شورای همکاری خلیج پیشتر با دولت و ملت ایران در این شرایط سخت ابراز همبستگی کرده بودند.