اگر رئیسی کشته شده باشد چه کسی رئیس جمهور ایران خواهد شد؟
به دنبال انتشار خبر سقوط هلیکوپتر حامل ابراهیم رئیسی در استان آذربایجان شرقی این سوال پیش آمده که اگر او کشته شده باشد، چه کسی جایگزینش خواهد شد.
طبق اصل یکصد و سی و یکم قانون اساسی ایران، معاون اول رئیسجمهور با موافقت رهبر، اختیارات و مسئولیتهای او را موقتا بر عهده میگیرد. در حال حاضر محمد مخبر، معاون اول ابراهیم رئیسی است.
مخبر پیش از این ریاست ستاد اجرایی فرمان امام، یک نهاد وابسته به علی خامنهای و همچنین معاونت بازرگانی و حمل و نقل بنیاد مستضعفان را بر عهده داشت.
سپس، طبق همان اصل، شورایی متشکل از «رئیس مجلس و رئیس قوه قضائیه و معاون اول رئیس جمهور» باید «ترتیبی دهد که حداکثر ظرف مدت ۵۰ روز رئیس جمهور جدید انتخاب شود».
بدین ترتیب، یک انتخابات ریاست جمهوری برگزار میشود. رقبای ابراهیم رئیسی در انتخابات پیشین محسن رضایی، امیرحسین قاضیزاده هاشمی و عبدالناصر همتی بودند.
پیش از این دوبار در تاریخ ایران شورای ریاست جمهوری تشکیل شده است، یکبار پس از عزل ابوالحسن بنیصدر و دیگری پس از کشته شدن محمدعلی رجایی.
محمد اولیاییفرد، وکیل دادگستری و عضو اتحادیه بینالمللی وکلا در همین رابطه به ایران اینترنشنال گفت: «طبق قانون اساسی رهبر این اختیار را دارد که شخصی به غیر از معاون اول را به عنوان رئیس دولت منصوب کند و اگر علی خامنهای فردی به غیر از مخبر را انتخاب کرد، نباید تعجب کرد.»
علی خامنهای، رهبر ایران روز یکشنبه در واکنش به سقوط بالگرد ابراهیم رئیسی و هیات همراه گفت: «امیدواریم خداوند متعال رئیسجمهور محترم و مغتنم و همراهان ایشان را به آغوش ملت برگرداند. همه برای سلامت این جمع خدمتگزار دعا کنند.»
او در رابطه با نگرانیها از اداره کشور افزود: «ملت ایران نگران و دلواپس نباشند؛ هیچ اختلالی در کار کشور به وجود نمیآید.»