رفیعی: سالانه ۳۰ هزار کودک با مشکلات ژنتیکی در ایران متولد میشوند
مدیرکل پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی ايران گفت که سالانه ۳۰ هزار کودک با مشکلات ژنتیکی در کشور متولد میشوند
مدیرکل پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی ايران با بیان اینکه سالانه ۳۰ هزار کودک با مشکلات ژنتیکی در کشور متولد میشوند، گفت كه برخی معلولیتهای ذهنی در آزمایشهای ژنتیک تشخیص داده نمیشوند.
به گزارش خبرگزاری ایلنا، خانم مینو رفیعی درباره آخرین وضعیت مراکز مشاوره ژنتیک گفت: «در حال حاضر حدود ۳۰۰ مرکز مشاوره ژنتیک در ایران داریم. در ابتدای شیوع کرونا ما به همه مراکز در نامهای ابلاغ کردیم که فقط موارد اورژانسی که شامل زنان باردار هستند را پذیرش کنند».
مدیرکل پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی خاطرنشان کرد: «وظیفه ما در مرکز مشاوره ژنتیک کاهش معلولیتهای ناشنوایی، نابینایی، عقبماندگی ذهنی و معلولیتهای جسمی و حرکتی است که جزو معلولیتهای شایع در ايران هستند».
رفیعی با بیان اینکه بین ۵۰ تا ۶۰ درصد این معلولیتها ژنتیکی هستند و در سایر موارد ممکن است ناشی از یک حادثه و موارد غیر از ژنتیک باشند، تصريح کرد: «با توجه به اینکه در ازدواجهای فامیلی دو تا سه برابر خطر بروز بیماریهای ژنتیکی بیشتر است، بنابراین بیشتر مراجعهکنندگان به مراکز مشاوره ژنتیک افرادی هستند که ازدواج فامیلی دارند. بعد از آنها، خانوادههایی هستند که دارای فرزند معلول یا بیمار هستند و یا مادر دچار سقطهای مکرر است. همچنین زنانی که بیش از ۳۵ ساله سن دارند و قصد بارداری دارند یا اینکه مردانى كه بیش از ۵۰ ساله سن دارند، از مراجعان ما هستند، چراکه این موارد باعث میشود ریسک بیماریهای ژنتیک را آفزایش پیدا کند، اما همانطورى که گفتم شایعترین علت مراجعه به مراکز مشاوره ژنتیک ازدواجهای فامیلی است».
وی با بیان اینکه بر اساس آمارهای موجود سالانه حدود ۳۰ هزار کودک دارای مشکلات ژنتیکی در ایران متولد میشوند، گفت: «بسیاری از بیماریهای ژنتیکی به صورتی هستند که وقتی کودک به دنیا میآید، کاملا سالم است و در سن نوجوانی یا بزرگسالی بیماری ژنتیکی بروز میکند به طور مثال؛ بیماری دوشن یک بیماری عضلاتی است که کودک در بدو تولد سالم است و در سالهای بعد دچار مشکل میشود، یا برخی از بیماریهای ژنتیک چشمی به گونه است که افراد تا سن ۳۰ سالگی مشکلی ندارند و پس از آن دچار کمبینایی و نابینایی میشوند. بیماری کُری نیز یک بیماری جسمی و حرکتی است و سن بروز آن ۴۰ سالگی است».
مدیرکل پیشگیری از معلولیتهای سازمان بهزیستی با بیان تعدادی از بیماریهای ژنتیک با انجام مشاوره و آزمایشات دقیق قابل شناسایی است، خاطرنشان کرد: «در مشاوره ژنتیک شجرهنامه افراد بررسی میشود، اگر یک بیماری در خانواده تکرار میشود، این خانواده یک خانواده پرریسک از نظر بیماری ژنتیک است و باید مشاوره ژنتیک در خصوص این افراد حتما صورت بگیرد».