از «کیسه برکت» تا «شیر خرما»؛ جالبترین رسوم ماه رمضان در کشورهای جهان
آداب و رسوم ماه مبارک رمضان تنها مختص کشورهای عربی نیست، بلکه مردم کشورهای سایر جهان نیز در این ماه مبارک آداب و رسوم متنوعی دارند که شاید برای دیگر کشورها متفاوت و عجیب باشد.
مسلمانان سراسر جهان ماه رمضان را با آداب و رسوم خود زينت بخشيده و آن را به ماهی شگفتانگيز تبديل ميکنند.
در اينجا به بررسی برجسته ترین آداب و رسوم جشن ماه مبارک رمضان در چند کشور مختلف میپردازیم.
- اندونزی
مسلمانان اندونزی در ماه رمضان با توجه به منطقهای که در آن زندگی میکنند، آداب و رسوم متنوعی دارند.
مردم اندونزی برای استقبال از ماه مبارک رمضان رسمی به نام مِوگانگ (Meugang) دارند که در آن یک بز یا گاو را ذبح میکنند و همراه با خانواده آن را پخته و میخورند.
مردم این کشور در ماه رمضان رسم دیگری نیز به نام دوگدران (Dugderan) دارند. دوگدران از کلمه دوگ و در تشکیل شده است؛ کلمه «دوگ» از صدای طبل مسجد که نشانه شروع ماه مبارک رمضان است، گرفته شده و کلمه «در» نیز از صدای توپ جنگی همراه با ضرب طبل مسجد آمده است.
مردم با برگزاری این مراسم از حلول ماه مبارک رمضان استقبال میکنند.
- پاکستان
جالبترین رسم ماه رمضان در پاکستان، رسم «چاند رات» است که به معنای «شب ماه» است؛ این رسم در شب قبل از عید فطر اجرا میشود.
زنان و مردان پاکستانی معمولا در این روز بهترین لباسهای خود را میپوشند، به مراکز خرید میروند و خرید عید خود را به صورت خانوادگی انجام میدهند.
در این مراسم زنان بهویژه دختران جوان، به دستها و پاهای خود حنا میزنند و با دست کردن النگوهای رنگارنگ، شادی روز عید را جشن میگیرند.
در همین روز اعضای هر خانواده دور هم جمع میشوند تا غذای سنتی به نام «شیر خرما» بخورند.
- ترکیه
مسلمان ترکیه عادت دارند که از زیتون، خرما و پنیر ترکی به عنوان پیشغذا در وعده افطار استفاده کنند.
عادت دیگری که مسلمانان این کشور دارند، بیدار کردن مردم برای سحر با طبل و دهل است؛ معمولا طبلزنها لباس سنتی عثمانی میپوشند و در خیابانها طبل میزنند تا زمان سحری را اعلام کنند.
- ایران
مردم شمال ایران، برای آمادگی هرچه بیشتر برای روزه گرفتن و اینکه ممکن است ماه مبارک ۲۸ یا ۲۹ روزه باشد، به پیشواز ماه رمضان میروند و میگویند: «میریم جلو ماه رمضان»، و سه روز آخر ماه شعبان را روزه میگیرند.
مردم این منطقه هر روز قبل از وقت افطار سوره انعام را میخوانند.
از جمله جالبترین آداب و رسوم مردم این منطقه، مراسم دوختن «کیسه برکت» است که همزمان با آخرین جمعه ماه رمضان برگزار میشود.
در این روز زنان روزهدار در مساجد و هنگام اقامه نماز ظهر به همراه خود پارچه، نخ و سوزن میبرند و در میانه دو نماز ظهر و عصر یک یا چند کیسه برکت میدوزند.
مردم اعتقاد دارند هر کس به داخل این کیسه پول بریزد، خداوند به وی مال و دارایی زیادی میبخشد.
به همین دلیل زنان در این روز بیش از یک کیسه برکت میدوزند و آنها را برای فزونی دارایی بین خانواده خود و دیگران توزیع میکنند.