گزارش اختصاصی | ایرانیها آماده ماه مبارک رمضان میشوند
مردم ایران در حالی خود را برای پذیرایی از ماه مبارک رمضان آماده میکنند که از نظر اقتصادی در شرایط بسیار سختی قرار دارند.
گرانی و نبود کالاهای اساسی یکی از مشکلاتی است که ایرانیان در نبود برنامهریزی حکومتی با آن مواجه هستند.
با وجود این مشکلات، مردم مسلمان ایران همواره تلاش میکنند در این ماه مبارک، آداب و رسوم خود را حفظ کنند و به جای بیاورند.
در این گزارش با رسوم مناطق مختلف ایران در ماه رمضان به ویژه خوراکیهای مخصوص افطار بیشتر آشنا میشویم.
ایرانیها پس از اذان مغرب افطار سادهای شامل خرما و چای میخورند و سپس برای اقامه نمازهای واجب مغرب و عشا به مساجد میروند.
پس از بازگشت از مساجد برای صرف غذاهای سبک بر سر سفره افطار مینشینند. از جمله غذاهای سنتی و خوشمزهای که در ماه مبارک رمضان در اصفهان پخته میشود و بر سر این سفره ها گذاشته می شود، میتوان به حلیم، حلیم بادنجان و آش شلهقلمکار اشاره کرد.
خرما و حليم از جمله اقلام مهم و همیشگی در سفره ماه مبارک رمضان در ایران است.
ایرانیها عمدتاً به وعده سحری علاقهمندند و از آنجایی که زمان زیادی را باید روزه بگیرند، برنج، گوشت و سایر مواد غذایی سرشار از ویتامین را مصرف میکنند.
متوسط زمان روزهداری در ایران ۱۴ ساعت است که مدت زمان زیادی است، مخصوصا برای کسانی که سختی دارند.
در ماه رمضان مساجد و حسینیهها قبل از اذان مغرب درهای خود را برای تلاوت بخشی از قرآن کریم باز می کنند.
این در حالی است که برخی مساجد دورههایی را برای آموزش روخوانی قرآن کریم و تبیین مسائل شرعی برگزار میکنند.
همچنین رسم است كه پس از افطار، مردم به دید و بازدید میروند و گاهی تا وقت سحر دور هم مینشینند، صحبت میكنند و شب چرهای شامل تنقلاتی مانند شیرینی، زولبیا و بامیه میخورند.
برخی ترجیح میدهند بعد از افطار به باشگاههای ورزشی یا پارکها بروند تا پیادهروی و ورزشهای دیگر را انجام کنند.
در شبهای قدر نیز ایرانیها تا صبح با مناجات و خواندن قرآن کریم و سایر مناسک دینی با خدا به راز و نیاز میپردازند.
در روزهای پس از شب قدر، ساعات کار در ادارات دولتی معمولا دو ساعت دیرتر آغاز میشود تا به کارمندان استراحت دهند.
در برخی از استانها در ماه مبارک رمضان آداب و رسومی وجود دارد که با دیگر استانها متفاوت است.
مردم ترکمن
ترکمنها که در بخشهای شمال شرقی کشور زندگی میکنند در طول ماه مبارک رمضان چندین مراسم مذهبی برگزار میکنند. یکی از آنها «یا رمضان» است که در اصل به معنای «نیمه رمضان» است. این مراسم به شکرانه نصف شدن این ماه و برکتی که از آن وارد خانهها شده است، برگزار میشود. در شبهای ۱۴ و ۱۵ رمضان، یک روحانی یا ریش سپید محل با گروهی از مردان در کوچهها و خیابانهای شهر و روستا پیادهروی میکنند و بر در خانهها میروند و با خواندن اشعار و فضیلتهایی از این ماه مبارک، مردم و جوانان را تشویق به ادامه روزهداری میکنند و افراد پس از خواندن این اشعار در پاسخ به روحانی «الله» میگویند، صاحبخانه در کیسهای که یکی از افراد گروه حمل میکند شیرینی و یا پولی میگذارد و آنها اقلام جمعآوری شده را در بین نیازمندان تقسیم میکنند.
شیراز
اعتقاداتی که مردم شیراز در جنوب کشور به حضور در امامزادهها و مساجد در ماه رمضان دارند از گذشته تا به حال به قوت خود باقی مانده است.
برای مثال «جمعه الوداعی» یکی از مراسمی است که مردم شهر شیراز در آخرین جمعه ماه رمضان برگزار میکنند و در آن برای رسیدن به آرزوهایشان و دعا و نیایش به مساجد میروند.
زوجهای نابارور نیز در این مراسم حاضر میشوند و برای داشتن فرزندی پاک دعا میکنند.
زنان باردار مخصوصاً زنانی که اولین فرزند خود را باردار هستند، مقداری پارچه و نخ و سوزن با خود به مسجد میآورند و اولین لباس کودک خود را در مسجد در این روز کوک میزنند. آنها بر این باورند که این کار به کودکشان شادی میبخشد و برای او موفقیت به ارمغان میآورد.