زعفران مصنوعی جایگزین این روزها برای طلای سرخ گرانبها
گیاهی که به زعفران مصنوعی معروف است گلرنگ نام دارد و دربین مردم شهداد به گل خشت مشهور است. گلرنگ این روزها به جایگزینی برای زعفران، طلای سرخ گرانبها در ایران تبدیل شده است.
گلرنگ بومی از نواحی عربستان برخاسته و پس از آن به سایر مناطق دنیا منتشر شده و امروزه در اغلب کشورها کاشته و متعلق به مشرق زمین است که از نظر مصارف روغن و ماده رنگی گلهای آن بسیار مورد توجه قرار میگیرد.
این گیاه نیاز به آبیاری کمی دارد و در برابر خشکی مقاوم است، از این رو بیشتر کشاورزان از آن استقبال کردند.
برداشت این گیاه در اوایل فروردین ماه در شهداد ایران آغاز شده و تا اواخر اردیبهشت ماه ادامه خواهد داشت.
تولید و برداشت این گیاه در شهداد به ۱۰۰ هکتار در سال جاری افزایش داشته که نسبت به سال گذشته با رشد ۲۰ درصدی همراه بوده است.
کشت گلرنگ به دلیل داشتن دانههای روغنی مناسب برای روغنکشی مورد حمایت نهادهای دولتی قرار دارد.
این گیاه همانند نامش، حاوی رنگ جهت مصارف خوراکی بوده و خواص زیادی دارد و شربت گل خشت در پذیرایی از میهمانان نیز قابل استفاده است.
تخم گلرنگ طبق نظر حکمای طب سنتی ایرانی طبعی گرم وخشک دارد و این گیاه در خراسان، تفرش، تبریز و برخی مناطق دیگر نیز میروید.
میوه این گیاه حدود ۳۰ درصد پروتئین ومقداری چربی ثابت خوراکی دارد. مقدار چربی آن بین ۲۰ الی۳۰ درصد متفاوت است و از این جهت از دانههای روغنی نیز محسوب میشود.
از گلرنگ برای رنگین کردن غذا به جای زعفران استفاده و از روغن آن نیز به عنوان روغن نباتی مایع کم ضرر استفاده میشود.
در مناطق شرقی آسیا، از چین تا هندوستان و نواحی جنوب شرقی این قاره از گلهای گلرنگ به عنوان داروی محرک و مسکن نیز استفاده میکنند. خوردن گلبرگهای گلرنگ که دارای طبعی گرم است برای تسریع جریان گردش خون مفید بوده، خواب آور و مقوی کبد است.
ترکیب این گیاه با سرکه و مالیدن آن بر روی محل خارش دارویی مفید برای این نوع حساسیت خواهد بود.
البته مصرف بیرویه این گیاه باعث یبوست، خستگی و تنبلی دستگاه گوارش، مضر برای طحال و باعث سردرد خواهد بود و مصلح آن نیز عسل است.
به دلیل کمبود منابع آب، تشویق برای کشت این گیاه که به آبیاری کمی نیاز دارد، در رشد اقتصادی و کشاورزی منطقه، و همچنین جایگزین کردن آن به جای محصولات دیگر نیز امکان پذیر خواهد بود.