کاهش خطر ابتلا با سرطان، با اصلاح سبک زندگی و برخی عادات
محققان دریافتند که اصلاح سبک زندگی در مواردی نظیر مصرف گوشت قرمز و نوشیدنیهای شیرین و همچنین ترک برخی عادتهای ناپسند و اشتباه، به طرز قابل توجهی موجب کاهش خطر ابتلا به سرطان در افراد میشود.
در شرایطی که این روزها انواع سرطان از شایعترین بیماریهای کشنده در سراسر دنیا محسوب میشوند، محققان طی مطالعهای دریافتند که با انتخاب سبک زندگی سالم و ترک برخی عادات اشتباه و مضر، به طرز قابل توجهی میتوان از خطر ابتلا به سرطان کم کرد.
طبق این تحقیقات کنترل وزن بدن و حفظ آن در محدوده سالم تا حد زیادی در کاهش خطر ابتلا به سرطان دستگاه گوارش نقش دارد. به گفته محققان، افزایش وزن و اضافه وزن در بزرگسالی خطر ابتلا به سرطان روده بزرگ و سایر سرطانهای دستگاه گوارش را افزایش میدهد.
نکته دومی که در این تحقیقات به آن اشاره شده و در کاهش خطر ابتلا به سرطان بسیار حائز اهمیت است، داشتن فعالیت بدنی و ورزش است. پزشکان توصیه میکنند برای به حداقل رساندن ریسک ابتلا به سرطان، حداکثر یک ساعت فعالیت متوسط در روز یا ۳۰ دقیقه فعالیت شدید داشته باشید. چراکه ورزش میتواند به دفع سریع ضایعات بدن کمک کرده و تماس با عوامل ایجادکننده سرطان روده را کاهش دهد.
محققان معتقدند که اگرچه هیچکدام از گروههای غذایی قادر به جلوگیری از ابتلا به سرطان نیستند، اما خوردن میوه و سبزیجات، استفاده غلات کامل، حبوبات و میوههایی که غنی از مواد مغذی هستند، در کاهش خطر ابتلا به سرطان و دیگر بیماریهای مزمن تاثیر بالایی دارند.
پرهیز از مصرف گوشتهای فرآوریشده و حذف یا محدود کردن مصرف آنها در رژیم غذایی یکی دیگر از عواملی است که پزشکان برای کاهش خطر ابتلا به سرطان روی آن تاکید دارند. شواهد علمی معتبری نشان میدهد که این مواد غذایی فرآوریشده به دلیل دارا بودن محتوای بالای چربی و نمک، یکی از عوامل اصلی ایجاد سرطان روده هستند.
همچنین پزشکان معتقدند که اگرچه گوشت قرمز منبع خوبی از مواد مغذی و بخشی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل است، اما نیازی نیست که هر روز آن را بخوریم. مصرف بیش از سه وعده در هفته گوشت قرمز سرطان روده را به همراه خواهد داشت.
طبق برآوردها، هر ۱۰۰ میلیلیتر نوشیدنیهای قندی در روز که مصرف میکنیم، خطر نسبی سرطان تا ۱۸ درصد افزایش میدهیم. نوشیدنیهای شیرین، مانند نوشابه و آبمیوههای صنعتی، از آنجا که مینتواند منجر به افزایش وزن شوند، خطر ابتلا به سرطان را هم بالا میبرند.
اگرچه در برخی موارد مصرف نوشیدنیهای الکلی فوایدی هم برای بدن دارد، اما زیادهروی در مصرف آن خطر ابتلا به سرطان را بالا میبرد. اتانول و محصول جانبی سمی آن، استالدئید، با اتصال به DNA، به سلولها آسیب میرساند و باعث تکثیر نادرست سلولها میشود. ضمن اینکه این ماده بر سطح هورمون تأثیر گذاشته و با تغییر نحوه رشد و تقسیم سلولی منجر به سرطان شود.
ترک مصرف دخانیات ازجمله مواردی است که محققان این مطالعه روی آن تاکید دارند. چراکه سموم موجود در دود سیگار سیستم ایمنی بدن را ضعیف کرده و نابود ساختن سلولهای سرطانی را سختتر میکند، بنابراین سلولهای سرطانی بدون توقف رشد میکنند.
همچنین سموم موجود در دود تنباکو میتواند به DNA سلول آسیب برساند یا آن را تغییر دهد. اما تحقیقات نشان داده پس از گذشت ۱۰ الی ۱۵ سال پس از ترک سیگار، خطر ابتلا به سرطان ریه، دهان، گلو، حنجره، لوزالمعده و همچنین دهانه رحم در زنان تا ۵۰ درصد کاهش مییابد.