رویترز: «روز به روز» مردم ایران فقیرتر میشوند
خبرگزاری رویترز در گزارشی میدانی که روز سهشنبه ۱۷ تیر از وضعیت معیشتی مردم در ایران منتشر کرده به بررسی تأثیرات بحران سقوط ارزش پول ملی بر وضع اقتصادی ایرانیان پرداخته است.
خبرگزاری رویترز در گزارشی میدانی که روز سهشنبه ۱۷ تیر از وضعیت معیشتی مردم در ایران منتشر کرده به بررسی تأثیرات بحران سقوط ارزش پول ملی بر وضع اقتصادی ایرانیان پرداخته است.
خبرگزاری رویترز اشاره میکند که هر دلار در ایران در رکوردی تاریخی از مرز ۲۰ هزار تومان گذشته و پس از آن نیز به طور خزنده در حال افزایش است.
به گفته رویترز، «سقوط ارزش ریال ایران در هفتههای اخیر، بانک مرکزی را مجبور کرد تا صدها میلیون دلار برای تثبیت ریال وارد بازار کند.
عبدالناصر همتی، رئیس بانک مرکزی ایران، این مداخله را 'معقولانه و هدفمند' توصیف کرده است.
آقای همتی میگوید که بانک مرکزی ذخایر خارجی کافی دارد اما به میزان این ذخایر اشارهای نکرده است.
اقتصاددانان هم میگویند که برای رویارویی با کسری بودجه ناشی از بحران اقتصادی، ایران ناچار خواهد بود از آن ذخایر برداشت کند، اما این به نوبه خود توان ایران برای مهار تورم را ضعیف میسازد.
گاربیس ایرادیان، اقتصاددان ارشد مؤسسه بینالمللی مالی، میگوید که ذخایر خارجی ایران برای تزریق به بازار محدود است و با این کار نیز نخواهد توانست کاهش ارزش پول کشور را مهار کند، به ویژه با وجود تحریمهای ایالات متحده و انزوای ایران در جامعه جهانی.»
رویترز ادامه میدهد که «از زمان خروج ایالات متحده از توافق هستهای با ایران، واحد پول ایران ۷۰ درصد از ارزش خود را از دست داده است.
دولت ایران برای جبران این وضعیت چند نرخ مختلف برای تبدیل ارز در نظر گرفته تا بهویژه از فشار مالی بر واردکنندگان بکاهد.
اما در بازار آزاد، پس از آخرین مداخلات از سوی بانک مرکزی هم، ریال همچنان به سقوط خود ادامه داده است.
یکی از دلایل تازهترین افت ارزش تومان، تنش بین ایران و آژانس بینالمللی انرژی هستهای در مورد مسئله اجازه بازرسی از دو سایت مشکوک هستهای ایران است. دلیل دیگر نیز به آسیبهای اقتصادی ناشی از ویروس کرونا برمیگردد.»
رویترز میافزاید، یک عامل اساسیتر در اقتصاد ایران، تغییر الگو از وجود ذخایر اضافی سنتی به حالت کسری بودجه در سال ۲۰۲۰ است که به خاطر کاهش شدید درآمدهای نفتی پدید آمده است.
رویترز مینویسد: «برآورد میشود که کسری بودجه دولت ایران تا مارس ۲۰۲۱ به ۱۰ میلیارد دلار بالغ شود. این برآوردی است که مسعود خوانساری، رئیس اتاق بازرگانی تهران در گفتوگو با رسانهها اعلام کرده است.
او اضافه کرده است که افزایش کسری بودجه و تأمین پولی، تورم را بیشتر خواهد کرد، قدرت ریال را پایینتر خواهد آورد و قدرت خرید مردم نیز افت خواهد داشت.