بحران قیمت مواد غذایی؛ آیا در آستانه قحطی جهانی هستیم؟
با خروج روسیه از توافقنامه صادرات غلات اوکراین، قیمت بسیاری از کالاهای غذایی در جهان افزایش یافته و در بسیاری از کشورها صحبت از قحطی قریبالوقوع یا کمبود گسترده مواد غذایی در نتیجه ناتوانی در خرید مواد غذایی با قیمت بالا آغاز شده است.
بر اساس آخرین گزارش از وضعیت امنیت غذایی و تغذیه در جهان، تعداد افرادی که در جهان با گرسنگی روبرو هستند از سال ۲۰۱۹ تا کنون به دلیل همهگیری، شوکهای آبوهوایی مکرر و درگیریها از جمله جنگ در اوکراین بیش از ۱۲۲ میلیون نفر افزایش یافته است.
این گزارش به طور مشترک از سوی پنج آژانس تخصصی سازمان ملل متحد، یعنی سازمان خواربار و کشاورزی ملل متحد، صندوق بین المللی توسعه کشاورزی، صندوق کودکان سازمان ملل متحد (یونیسف)، سازمان بهداشت جهانی و برنامه جهانی غذا تهیه شده است.
در این گزارش هشدار داده شده که اگر روند فعلی تغییر نکند، یکی از اهداف مهم توسعه پایدار یعنی پایان دادن به گرسنگی تا سال ۲۰۳۰ محقق نخواهد شد.
نسخه ۲۰۲۳ این گزارش نشان میدهد تعداد افرادی که در سال ۲۰۲۲ از گرسنگی رنج میبردند بین ۶۹۱ تا ۷۸۳ میلیون نفر با میانگین نرخ ۷۳۵ میلیون نفر بوده است. این تعداد نسبت به سال ۲۰۱۹ یعنی قبل از شیوع همهگیری کووید، ۱۲۲ میلیون نفر افزایش یافته است.
اگرچه تعداد افراد گرسنه در جهان در سالهای ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲ یکسان مانده، اما بسیاری از نقاط جهان با بحرانهای غذایی بدتر مواجه بودند. البته پیشرفت قابل توجهی در کاهش تعداد افراد گرسنه در آسیا و آمریکای لاتین صورت گرفته، اما تعداد آنها در آسیای غربی و کارائیب و در تمام مناطق آفریقا در سال ۲۰۲۲ در حال افزایش است.
آفریقا همچنان منطقهای است که بیشترین آسیب را دیده است و از هر پنج نفر در این قاره یک نفر گرسنه است که بیش از دو برابر میانگین جهانی است.