«صفا السعیدی» کلیشههای جامعه محافظه کار عراق را میشکند
اشتیاق خانم «صفا السعیدی»، مهندس نفت، به حرفه خود، تا حد زیادی از محدودیتهای جامعه مردسالار عراق فراتر رفته است؛ او موفق شده در برابر تعصبات در مورد زنان در این جامعه محافظهکار، چالش جدیدی را آغاز کند.
بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه، این مهندس عراقی که ۲۹ سال سن دارد، یکی از ۱۸۰ زن شاغل در شرکت گاز بصره است که مجموعا۵۰۰۰ کارمند در آن مشغول به کار هستند؛ او تلاش دارد تا کلیشههای جامعه محافظهکار عراق را تغییر داده و زنان دیگر را برای پیوستن به این حوزه مردسالار تشویق کند.
«السعیدی» میگوید از نظر جامعه او، کار کردن زنان در مشاغل مردانه که نیازمند دوری چند روزه از خانه و خانواده است، امری عجیب و غیرقابل قبول محسوب میشود.
اما صفا السعیدی که در حال حاضر در شرکت گاز بصره کار میکند، از هفت سال پیش این محدودیتها را شکست و طی این مدت، از یک اپراتور به مهندس و سپس به رهبر تیم تبیدل شد.
این زن جوان در کمپ شرکت گاز بصره که تقریبا ۳۰ دقیقه با منزل او فاصله دارد، زندگی میکند. او یک ماه کامل در این کمپ در یک اتاق خصوصی میماند سپس برای یک ماه به خانه خود در بصره باز میگردد.
او هر روز وقتی کارهای خود را تمام میکند، یونیفرم آبی و کلاه ایمنی خود را برمیدارد و لباسهای ورزشی خود را میپوشد تا در کمپ یا داخل سالن ورزشی مجموعه، ورزش کند.
السعیدی میگوید:«احساس میکنم این زندگی و حرفه من را انتخاب کرده، و هنوز هم گاهی با تعصب نزدیکانم روبرو میشوم.»
او میگوید «آنها خیلی وقتها به من میگویند دیگر نزدیک به سی سالگی هستی و هنوز ازدواج نکردهای، داری قطار را از دست میدهی، اما من فقط میخندم و جوابشان را نمیدهم.»
به گفته السعیدی، این اتفاقات هرگز جاهطلبی او را محدود نمیکند و فقط آرزو دارد که یک روز مدیر اداری باشد.
السعیدی توضیح میدهد: « امیدوارم روزی بیاید که مدیر اداری باشم زیرا ما به ندرت زنان را در جای مشابه میبینیم، با اینکه عراق زنان برجسته و قوی زیادی دارد.»
بر اساس گزارش سال ۲۰۲۱ درباره برابری جنسیتی در کار و اقتصاد که از سوی سازمان ملل منتشر شد، میزان مشارکت زنان در مشاغل عراق یکی از کمترینها در جهان بوده و تنها ۱۳ درصد است.
در این گزارش طبق یک نظرسنجی همچنین آمده که از نظر اکثر عراقیها تحصیلات دانشگاهی برای هر دو جنس به یک اندازه مهم است، با این حال همچنان شاهد تبعیض علیه زنان در محل کار هستیم.
مجمع جهانی اقتصاد همچنین عراق را از نظر مشارکت اقتصادی زنان و شاخص شکاف جنسیتی از ۱۵۳ کشور در رتبه ۱۵۲ قرار داده است.