دانشمندان اکنون میتوانند با یک آزمایش ساده زمان مرگ شما را تشخیص دهند

یک اسکن ساده مغز در دهه چهل زندگی میتواند نشان دهد که بسته به سرعت پیر شدن بدن، چه مدت دیگر زنده خواهید ماند.
محققان دانشگاه دوک کشف کردهاند که تصویربرداری MRI مغز در دوران میانسالی میتواند سرعت پیر شدن بیولوژیکی فرد را به طور دقیق تعیین کند و به پزشکان کمک کند تا شروع چندین بیماری از جمله آلزایمر را پیشبینی کنند.
پیری بیولوژیکی به سرعت پیر شدن بدن شما در مقایسه با سن واقعیتان اشاره دارد که میتواند بر سلامت شما و طول عمر شما تأثیر بگذارد.
در این مطالعه، محققان پیری سریعتر را به تغییرات فیزیکی در مغز مرتبط دانستند که معمولاً در بزرگسالان مسن، به ویژه افرادی که دچار زوال شناختی میشوند، مشاهده میشود.
دانشمندان ابزاری به نام DunedinPACN را توسعه دادند که یک اسکن واحد میگیرد و با تجزیه و تحلیل عواملی مانند مساحت سطح، حجم ماده خاکستری و اندازه مناطق خاص مغز مانند هیپوکامپ، «سرعت پیری» بیمار را محاسبه میکند.
محققان ابزار جدید خود را بر روی اسکنهای مغزی ۸۶۰ نفر در مطالعه Dunedin آموزش دادند و نام خود را به این دستگاه دادند.
نتایج نشان داد افرادی که مصمم بودند با سریعترین سرعت پیر شوند، ۱۸ درصد بیشتر احتمال داشت که در چند سال آینده به یک بیماری مزمن مبتلا شوند.
علاوه بر این، این «افرادی که سریع پیر میشوند» در مقایسه با افرادی که روند پیری آهستهتری دارند، ۴۰ درصد بیشتر احتمال داشت که در آن بازه زمانی فوت کنند.
احمد حریری، استاد روانشناسی و علوم اعصاب در دانشگاه دوک، گفت: «نکته جالب این است که ما با استفاده از دادههای جمعآوریشده در میانسالی، سرعت پیر شدن افراد را ثبت کردهایم و این به ما کمک میکند تا تشخیص زوال عقل را در بین افراد بسیار مسنتر پیشبینی کنیم.»
مطالعه DunedinPACN نشان داد افرادی که اسکن مغزی آنها پیری سریعتری را نشان میداد، در آزمایشهای حافظه و تفکر عملکرد بدتری داشتند و هیپوکامپ، ناحیهای کلیدی مرتبط با حافظه، انقباض بیشتری داشت.
حجم کوچکتر هیپوکامپ با زوال شناختی سریعتر مرتبط بود، در حالی که حجم بزرگتر بطنها (فضاهای پر از مایع در مغز) با سلامت بدتر پس از میانسالی مرتبط بود.
افرادی که سریعتر پیر میشدند، همچنین بیشتر احتمال داشت که در مراحل بعدی زندگی به مشکلات سلامتی مانند ضعف، حملات قلبی، بیماری ریوی یا سکته مغزی مبتلا شوند.
حریری در بیانیهای گفت: «نحوه پیر شدن ما با افزایش سن کاملاً متفاوت از تعداد دفعاتی است که به دور خورشید سفر کردهایم.»
نویسنده این مطالعه افزود که چندین الگوریتم کامپیوتری برای عمل به عنوان «ساعتهای پیری» ایجاد شدهاند، اما این برنامهها معمولاً به دادههای افراد در تمام سنین که در یک نقطه واحد از زندگیشان گرفته شده، متکی هستند.
این مطالعه جدید که در مجله Nature Aging منتشر شده است، بر روی شرکتکنندگان در سن ۴۵ سالگی تمرکز داشت و یکنواختی بیشتری در نتایج ایجاد کرد.
از نرمافزاری به نام FreeSurfer برای پردازش اسکنهای مغزی و اندازهگیری ۳۱۵ ویژگی مختلف مغز، از جمله ضخامت قشر مغز، ضخامت لایه بیرونی مغز (قشر مغز) استفاده شد. نواحی نازکتر قشر مغز ممکن است نشاندهنده پیری یا فرسودگی سریعتر باشند.
حریری افزود: «ارتباط بین پیری مغز و بدن کاملاً قانعکننده است.»
این استاد دانشگاه افزود که ارتباط بین سرعت پیری و زوال عقل در میان پیشینههای نژادی و اقتصادی مختلف در این مطالعه به همان اندازه قوی بود.
به طور خاص، مطالعه داندین شامل شرکتکنندگانی بود که کمدرآمد و غیرسفیدپوست بودند و در همه جا از آمریکای لاتین تا بریتانیا زندگی میکردند.
حریری گفت: «به نظر میرسد که این مطالعه چیزی را ثبت میکند که در همه مغزها منعکس میشود.»
اسکنهای MRI همچنین عواملی مانند نسبت شدت سیگنال ماده خاکستری به ماده سفید را اندازهگیری کردند، که میزان روشنایی ماده خاکستری را با ماده سفید (سیمکشی مغز که نواحی مختلف را به هم متصل میکند) مقایسه میکند.
تغییر در این نسبت میتواند تفاوتهایی را در سلامت بافت مغز نشان دهد، مانند اینکه مغز با افزایش سن چقدر خوب دوام میآورد.
محققان خاطرنشان کردند که اندازه هیپوکامپ فرد نیز میتواند با افزایش سن یا در اثر بیماریهایی مانند آلزایمر کوچک شود.
بنابراین، هیپوکامپ کوچکتر ممکن است نشاندهنده پیری سریعتر یا خطر بالاتر زوال عقل باشد، به خصوص در بین افرادی که تنها در دهه ۴۰ زندگی خود هستند.
در همین حال، بطنها، فضاهای پر از مایع در مغز که به محافظت از آن کمک میکنند، اغلب با کوچک شدن بافت مغز در اطرافشان بزرگتر میشوند، نشانه دیگری از پیری پیشرفته یا مشکلات سلامت مغز.
سپس تیم دوک اسکنهای مغزی ۶۲۴ نفر در محدوده سنی ۵۲ تا ۸۹ سال را که در مطالعه آمریکای شمالی در مورد خطر ابتلا به بیماری آلزایمر شرکت کرده بودند، بررسی کردند.
آنها مشخص کردند که سریعترین افراد در پیری، ۶۰ درصد بیشتر احتمال دارد که در سالهای پایانی عمر خود به زوال عقل مبتلا شوند.
افرادی که سریع پیر میشوند، همچنین زودتر از افرادی که کندتر پیر میشوند، دچار مشکلات حافظه و تفکر میشوند.
این افراد با پیری آهسته، مغزهایی داشتند که جوانتر و سالمتر از حد انتظار به نظر میرسیدند، مانند داشتن مغز یک فرد ۳۰ ساله در یک بدن ۴۵ ساله.
مغز آنها دارای قشر ضخیمتر یا هیپوکامپ بزرگتر بود و علائم کمتری از ساییدگی و پارگی نشان میداد.
همچنین احتمال ابتلا به بیماریهای مزمن در آنها کمتر بود، به این معنی که معمولاً طول عمر بیشتری نسبت به افراد با پیری سریع داشتند.
حریری گفت وقتی تیم نتایج را دید، «فکمان از تعجب باز ماند».