کارنامه شوکهکننده و سیاه سعید جلیلی؛ هر ۱۶۰ روز یک قطعنامه علیه ایران
فقط با مراجعه به بخشی از تاریخ معاصر ایران در دورانی که جلیلی سرنوشت ملت را در دست گرفته بود متوجه میشویم، سنگینترین و بیسابقهترین تحریمها در تاریخ ایران در دوران او علیه این کشور شکل گرفته است.
سعید جلیلی در ۱۵ شهریور ماه ۱۳۴۴ در مشهد بدنیا آمد. پدر وی محمد حسن جلیلی که اصالتاً بیرجندی بود معلم بوده و به زبان فرانسه نیز تسلط داشت. مادر جلیلی نیز اهل اردبیل است.
سعید جلیلی در سال ۱۳۷۱ و پس از کسب مدرک کارشناسی ارشد با یک پزشک عمومی به نام فاطمه سجادی ازدواج کرد. حاصل این ازدواج پسری به نام سجاد است.
سعید جلیلی پیشتر درباره زندگی شخصی خود گفته بود که پسرش دانشجوی کارشناسی ارشد برق در دانشگاه شریف است و خود نیز در منزل سازمانی ۱۲۵ متری سکونت دارد و ماشین شخصیاش نیز پراید است.
سعید جلیلی تحصیلات آکادمیک خود در دانشگاه امام صادق را تا گرفتن مدرک دکتری در رشته معارف اسلامی و علوم سیاسی ادامه داد و اکنون در دانشگاه امام صادق دیپلماسی پیامبر را تدریس میکند.
پس از پایان جنگ در سال ۱۳۶۸، جلیلی به استخدام وزارت امور خارجه درآمد و دو سال بعد نیز به ریاست اداره بازرسی این وزارت برگزیده شد و تا سال ۱۳۷۵ نیز در این سمت باقی ماند. پس از این و در دولت سید محمد خاتمی، جلیلی مدتی به عنوان معاون اداره اول آمریکا در وزارت امور خارجه فعالیت داشت.
جلیلی در ۳۶ سالگی به عنوان مدیر بررسیهای جاری دفتر رهبری انتخاب شد. وی در دولت محمود احمدی نژاد به وزارت امور خارجه بازگشت و در کنار علی لاریجانی که در آن بازه دبیر شورای عالی امنیت ملی بود در مذاکرات مربوط به برنامه هستهای ایران حضور پیدا کرد.
در مهر ماه ۱۳۸۶ لاریجانی از سمت خود استعفا داد و جلیلی جای او را گرفت. یک سال بعد نیز جلیلی با حفظ سمت به عنوان نماینده رهبری در شورای عالی امنیت ملی منصوب شد و عهدهدار مذاکرات هستهای ایران با کشورهای غربی شد، مذاکراتی که به نتیجه خاصی نرسیده و حواشی بسیاری در پی داشت.
ثمره چند سال فعالیت سعید جلیلی در این سمت تصویب سه قطعنامه علیه ایران در شورای امنیت سازمان ملل متحد و قرار گرفتن ایران ذیل فصل ۷ منشور ملل متحد بود. اگر کشوری تحت فصل هفتم منشور ملل متحد قرار گیرد به عنوان تهدیدی برای صلح، نقض صلح و اقدام تجاوزگرانه به حساب میآید و اجازه هرگونه اقدام نظامی و غیر نظامی برای مقابله با آن و برقراری صلح و امنیت بینالمللی مجاز دانسته میشود.
جلیلی در سال ۱۳۹۲ به عنوان نامزد انتخابات ریاست جمهوری شرکت کرد که با کسب حدود ۴ میلیون رأی پس از حسن روحانی و محمدباقر قالیباف در جایگاه سوم قرار گرفت.
وی در انتخابات ۱۳۹۶ از ابراهیم رئیسی حمایت کرد، اما این همکاری موفق نبود و حسن روحانی برای دور دوم به عنوان رئیس جمهور انتخاب شد.
جلیلی در انتخابات سیزدهمین دوره ریاست جمهوری در سال ۱۴۰۰ نیز نامزد شد اما در نهایت به نفع سید ابراهیم رئیسی کنارهگیری کرد. باید دید که انتخابات ۱۴۰۳ ریاست جمهوری چه سرنوشتی پیدا خواهد کرد.
روزی که جلیلی مذاکرات را در دست گرفت، هیچ کدام از تحریمهای زیر وجود خارجی نداشت ولی با آغاز کار او به طور متوسط هر ۱۶۰ روز یک قطعنامه توسط شورای امنیت سازمان ملل و شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه ایران تصویب شد.
قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد علیه ایران در زمان فعالیت جلیلی
- قطعنامه تحریم ۱۶۹۶ مصوب سال ۲۰۰۶
- قطعنامه تحریم ۱۳۷۳ مصوب سال ۲۰۰۶
- قطعنامه تحریم ۱۴۷۴ مصوب سال ۲۰۰۷
- قطعنامه تحریم ۱۸۰۳ مصوب سال ۲۰۰۸
- قطعنامه تحریم ۱۸۳۵ مصوب سال ۲۰۰۸
- قطعنامه تحریم ۱۹۲۹ مصوب سال ۲۰۱۰
قطعنامههای شورای حکام آژانس بینالمللی انرژی اتمی علیه ایران در زمان جلیلی
- قطعنامه سپتامبر ۲۰۰۳
- قطعنامه نوامبر ۲۰۰۳
- قطعنامه مارس ۲۰۰۴
- قطعنامه ژوئن ۲۰۰۴
- قطعنامه سپتامبر ۲۰۰۴
- قطعنامه نوامبر ۲۰۰۴
- قطعنامه آگوست ۲۰۰۵
- قطعنامه سپتامبر ۲۰۰۵
- قطعنامه فوریه ۲۰۰۶
- قطعنامه نوامبر ۲۰۰۹
- قطعنامه نوامبر ۲۰۱۱
- قطعنامه سپتامبر ۲۰۱۲
گفتنی است در دوران مذاکرات جواد ظریف که منتهی به برجام شد، همه این قطعنامهها لغو شدند و ایران از فصل هفتم منشور سازمان ملل بیرون آمد. هر چند با خروج آمریکا از برجام در دولت دونالد ترامپ، تحریمهای امریکا مجدداً علیه ایران اعمال شد.
جلیلی در انتخابات روز جمعه ۸ تیر ماه با ۹ میلیون و ۴۷۳ هزار رای پس از مسعود پزشکیان به عنوان نفر دوم راهی مرحله دوم انتخابات شد تا جمعه هفته آینده تکلیف رییسجمهور ایران و جانشین ابراهیم رییسی مشخص شود.