حیوانات هنگام خورشیدگرفتگی چه رفتاری از خود نشان میدهند؟
ساکنان آمریکای شمالی فردا دوشنبه شاهد پدیده خورشیدگرفتگی خواهند بود. این اتفاق برای انسانها صرفاً عجیب و حیرتانگیز است، اما اوضاع برای حیوانات فرق دارد.
روز دوشنبه در مکزیک، آمریکا و کانادا در مسیری به عرض ۱۸۵ کیلومتر و طول ۱۶ هزار کیلومتر، ماه به مدت ۴ دقیقه و ۲۸ ثانیه به طور کامل خورشید را میپوشاند و آسمان تاریک میشود.
بر اساس گزارشی که وب سایت «اسپیس» منتشر کرده است، در خارج از این مسیر کلی، ناظران یک خورشیدگرفتگی جزئی را خواهند دید که البته همچنان ارزش دیدن را دارد.
در طی خورشیدگرفتگی، بسیاری از ناظران آسمان شاهد تغییر رنگها خواهند بود که به اشیاء آشنا رنگهای غیرعادی میبخشد. این تغییر طبیعی در درک رنگ به دلیل نوسان سطوح نور ناشی از تاریک شدن خورشید رخ میدهد.
رنگ هایی که چشم انسان در نور روشن غنی و زنده می بیند، مانند قرمز و نارنجی، در مقایسه با آبی و سبز که در نور کم روشن می شوند، کدر می شوند.
کمنور شدن سریع خورشید در طی یک خورشید گرفتگی کامل، این پدیده را تشدید می کند که گذار پورکنژ نامیده می شود و خورشید گرفتگی را به یک رویداد بالقوه سورئال تبدیل می کند که در آن چیزهای آشنا تقریباً عجیب به نظر می رسند.
به موازات آن، رفتار حیوانات با عوامل بسیاری کنترل میشود. یکی از آنها ساعت بیولوژیکی داخلی است که «ریتم شبانهروزی» را دنبال می کند.
این ریتم با نور تقویت میشود، به طوری که حیوانات روزانه به هنگام غروب خورشید به خواب میروند و حیوانات شبزی برای طلوع همزمان تحریک میشوند.
این بدان معنی است که نور کم ناشی از گرفتگی و غروب کاذب می تواند ترشح هورمون های مرتبط با چرخه خواب و بیداری را در حیوانات تحریک کند.
علاوه بر این، کاهش دما میتواند باعث کاهش فشار اتمسفر شود که باعث می شود حیوانات احساس نزدیک شدن طوفان داشته باشند و آنها را مضطرب یا هراسان کند.
ناظران خورشیدگرفتگی همچنین ممکن است انتظار داشته باشند که با پایان این پدیده، صداهای سپیدهدم را از پرندگان بشنوند و پرندگان را فریب دهند که فکر کنند امروز روز جدیدی است.
این فقط حیوانات نیستند که احتمالاً در آسمان تاریک یک خورشید گرفتگی کامل میترسند. انسان ها نیز می توانند از نظر عاطفی تحت تأثیر این رویدادها قرار گیرند.