تهدیدات نظامی سودان برای همسایگانش: یک «حواس پرتی داخلی» که خطرات منطقهای را به همراه دارد

آیا تهدیدات ارتش سودان علیه چاد و سودان جنوبی «ناامیدی داخلی» یا «ماجراجویی منطقهای نسنجیده» را پنهان میکند؟
یاسر العطا، فرمانده دوم شورای حاکمیت نظامی، سوالاتی را مطرح کرد که در آن وی در سخنرانی «شبیه به وضعیت جنگی» به فرودگاهها و «مراکز نفوذ» چاد در جوبا حمله خواهد کرد.
یاسر العطا، یکی از اعضای شورای حاکمیت سودان و دستیار فرمانده کل ارتش، گفت: ما از رئیسجمهور چاد مهامت ادریس دبی انتقام خواهیم گرفت و به او هشدار میدهیم که فرودگاههای نجامنا و آم جرس اهداف قانونی برای نیروهای مسلح سودان هستند.
او همچنین به آنچه که «مراکز نفوذ در ایالت سودان جنوبی» خواند، حمله کرد.
العطا مکررا به کشورهای همسایه حمله کرده و آنها را به دستداشتن در حمایت از نیروهای پشتیبانی سریع متهم کرده است. در نوامبر ۲۰۲۳، او چاد را متهم کرد که از فرودگاه ام جرس برای تحویل تجهیزات به کشور استفاده میکند.
اوگاندا، جمهوری آفریقای مرکزی و کنیا نیز به حمایت از نیروهای پشتیبانی سریع متهم شدند.
واکنشهای رسمی
وزارت امور خارجه چاد در بیانیهای اظهارات یاسر العطا را اعلان جنگ و پیامدهای متعاقب آن دانست.
او گفت که با جدیت تمام بیانیه های صادرشده از سوی العطا را دریافت کرده است که عبارتند از:
در مورد سودان جنوبی، وزارت امور خارجه این کشور رسما به اظهارات العطا اعتراض کرد و اعلام کرد که «برای محافظت از شهروندان خود و دفع هرگونه تجاوزی اقداماتی را انجام خواهد داد.»
این وزارتخانه عصام کرار سفیر سودان در جوبا را احضار کرد و اعتراض رسمی به این اظهارات را به وی تسلیم کرد.
ایجاد دشمن خیالی یا تشدید حسابشده؟
تحلیلگران در مصاحبههای جداگانه با العین نیوز معتقدند که اظهارات العطا حقایق خطرناکی را آشکار کرد، از جمله:
- ذهنیت محاصرهای که بر ارتش سودان حاکم است، جایی که سناریوی «دشمن خارجی» به عنوان پوششی برای شکست آن در حل نبردها علیه نیروهای پشتیبانی سریع بازتولید میشود.
- وضعیت مخمصه رژیم در بندر سودان، متحدان سابق خود را در تلاشی ناامیدانه برای تبدیل جنگ داخلی به یک درگیری منطقهای از خود دور میکند.
- این یک شرط باخت است که واکنشهای بینالمللی به نفع خارطوم باشد، در حالی که واقعیتها نشان میدهد که منطقه دیگر نمیتواند جنگهای نیابتی را تحمل کند.
در همین راستا، اتم سیمون، نویسنده و تحلیلگر سیاسی از سودان جنوبی به العین نیوز گفت: «العطا در تلاش است تا تجربه رژیم سابق به رهبری عمر البشیر، رئیسجمهور پیشین را که مبتنی بر تلاش برای ایجاد انسجام داخلی در دشمنی با کشورهای همسایه بود، تکرار کند.»
سیمون افزود: «یاسر العطا میخواهد با رفتن به نبردهای بعدی، پس از تسلط بر کاخ ریاستجمهوری در خارطوم، احساس پیروزی و غرور ایجاد کند.»
در حالی که سیمون تاکید کرد که جوبا «منافع قابل توجهی در سودان دارد»، او هشدار داد که «این موج خصومت میتواند منجر به وخامت گسترده روابط شود.»
وی در ادامه بخش قبل گفت: «چنین اظهاراتی میتواند گروههایی را در سودان جنوبی که ادامه روابط با سودان را بیهوده میدانند، به سمت رویارویی مستقیم، توقف عرضه نفت، ایجاد جایگزینهای جدید و ایجاد یک واقعیت اقتصادی جدید به دور از خارطوم و نفوذ آن سوق دهد.»
همین تحلیلگر سیاسی درباره العطا توضیح داد که او «متعلق به یک نهاد نظامی است که ایدئولوژی آن بر اساس خصومت با سودان جنوبی از سال ۱۹۵۵ شکل گرفته است. دشمن خیالی. از زمانی که وارد دانشکده نظامی میشوند، آنها آموزش میبینند که معتقد باشند جنوب، دشمن اصلی است.»
وی ادامه داد: پس از باخت جنوب (استقلال در سال ۲۰۱۱)، یاسر العطا هیچ وسیلهای برای جبران روانی در نبردهای خیالی خود با دشمنان خارجی پیدا نکرد.
«تهدید غیرمسئولانه و شعلهورشدن فیوز جنگ منطقهای»
محمد المختار، نویسنده و تحلیلگر سیاسی سودانی، معتقد است که تهدیدات عطا منعکسکننده وضعیت سردرگمی در رژیم حاکم در بندر سودان است که در تلاش است درگیری را از یک مناقشه داخلی به یک رویارویی منطقهای گسترش دهد.
المختار در گفتگو با العین نیوز گفت: «اینها تهدیدات غیرمسئولانهای است که امنیت و صلح در منطقه را تهدید میکند و پیامدهایی در پی خواهد داشت. آنها نشاندهنده وضعیت سردرگمی گروه بندر سودان است که تحت دستورات جنبش اسلامی قرار دارد و جنگ را شعلهور کرد تا به یک دستور کار خاص دست یابد و پس از ترسیم یک دستور کار خاص، آن را به طور کامل درگیر کرده است.»
وی خاطرنشان کرد: برخی از کشورهای حامی مقامات سودان ممکن است مواضع خود را پس از این تهدیدات مورد ارزیابی مجدد قرار دهند، به ویژه اگر ترس از تبدیل شدن منطقه به عرصه درگیری آشکار افزایش یابد.
وی افزود: این تهدیدها همچنین با هدف تغییر ماهیت جنگ از جنگ داخلی بین دو نیروی نظامی، نیروهای پشتیبانی سریع و نیروهای مسلح سودان، همانطور که جامعه بینالمللی و منطقهای آن را میشناسند، به عنوان یک جنگ خارجی بین سودان و سایر کشورها نشان میدهد. این روشی است که جنبش اسلامگرا به واسطه آن تصمیمگیریهای سیاسی و نظامی را کنترل میکند.
این تحلیلگر سیاسی در ادامه متذکر شد: علاوه بر این، دولت بندر سودان قصد دارد مناقشه را از محلی به منطقهای گسترش دهد و برخی از کشورهای مورد حمایت خود را تحت فشار قرار دهد تا حمایت نظامی و لجستیکی خود را افزایش دهند.
وی افزود: انتظار میرود برخی از کشورهای حامی گروه بندر سودان این موضوع را کشف کنند و در محاسبات خود تجدیدنظر کنند، در حالی که سایر کشورها به حمایت از دستور کار جنبش اسلامگرا برای دستگاههای اطلاعاتی و امنیتی نظامی تحت کنترل خود ادامه دهند.
این تحلیلگر نسبت به «سابقه طولانی جنبش اسلامگرا در دامنزدن به ناآرامی، گسترش هرج و مرج و تروریسم در چندین کشور عربی و آفریقایی و ارتباط آن با گروههای تروریستی» هشدار داد.
این امر کل منطقه را در معرض خطر احیای گروههای تروریستی پس از متحمل شدن ضربات شدید قرار میدهد و باعث میشود برخی از کشورهای حامی دولت بندر سودان در مواضع خود تجدیدنظر کنند.
چه چیزی در انتظار سودان است؟
تاج السیر عثمان، نویسنده و تحلیلگر راهبردی گفت که اظهارات یاسر العطا «تهدید بر شعلهور شدن منطقه است» و خاطرنشان کرد که «جنگ کشور را ویران کرده و آن را به تجزیه تهدید میکند.»
عثمان در مقالهای که در روزنامه سودانی الطغیر منتشر شد، معتقد است که این تهدیدها برای حمله به اهداف نظامی در داخل چاد، شعلههای جنگ را در منطقه شعلهور خواهد کرد.
وی نوشت: «جدی بودن این شرایط که جنگ را طولانی میکند و باعث ویرانی بیشتر میشود، مستلزم تشدید مبارزات مردمی در داخل و خارج برای توقف جنگ، احیای انقلاب و دستیابی به حاکمیت غیرنظامی دموکراتیک است. هدف انحلال همه شبهنظامیان، ایجاد یک ارتش ملی متحد و حرفهای است که تحت نظارت یک دولت غیرنظامی عمل میکند، بهبود شرایط زندگی، اقتصادی، معیشتی، بهداشت و درمان، روستاها و شهرها و آنچه در جنگ ویران شده را بازسازی کنید.»