بزرگترین خطرات جهانی در سال ۲۰۲۳؛ از رویارویی با ایران تا ناامنی غذایی (+اینفوگرافیک)
در حالی که سال ۲۰۲۲ روزهای پایانی خود را میگذراند، جهان همچنان درگیر بحرانهایی است که اثرات آن تا سال ۲۰۲۳ باقی خواهد ماند.
«متیو باروز» از اعضای موثر شورای اطلاعات ملی آمریکا و مدیر ابتکار عمل امریکای جدید در مرکز استراتژی و امنیت اسکوکرافت شورای آتلانتیک که دارای سابقه فعالیت ۲۵ساله در سیا است، در یک مقاله در مجله آمریکایی The National Interest ، درباره این اثرات و بزرگترین خطرات جهانی در سال ۲۰۲۳ میلادی صحبت کرده است.
پیامدهای ناشی از جنگ اوکراین:
باروز میگوید که پایان جنگ در اوکراین، و چگونگی و زمان وقوع آن هم چنان یک راز باقی مانده است. با این وجود، حلقه چند بحرانی ناشی از جنگ اوکراین یعنی ناامنی انرژی و غذایی، تورم، رکود اقتصادی ممکن است باعث ایجاد خستگی در غرب در مورد تداوم حمایت از اوکراین در جنگ شود و حمایت حیاتی از آن کشور در میدان نبرد را مورد تهدید قرار دهد.
افزایش ناامنی غذایی:
به گفته او، در سال آینده خطر گرسنگی و سوء تغذیه در سراسر جهان از آمریکای مرکزی و هائیتی، شمال و شرق آفریقا، ساحل، غنا، جمهوری آفریقای مرکزی و سودان جنوبی گرفته تا سوریه، یمن، پاکستان و افغانستان افزایش خواهد یافت.
رویارویی با ایران:
عضو شورای اطلاعات ملی آمریکا بیان کرد که اعتراضات بیسابقه در ایران میتواند به یک بحران چندگانه تبدیل شود.
او افزود که شرایط هم از پیش برای بروز یک درگیری خطرناک تازه میان ایالات متحده و یا اسرائیل با تهران فراهم شده است. توافق هستهای ایران که تا چند ماه پیش در آستانه حصول و موفقیت بود اگر نگوییم مرده اکنون خفته است. ایران در حال تسریع تولید اورانیوم بسیار غنی شده است.
تشدید بحران بدهی در کشورهای در حال توسعه:
«متیو باروز» گفت که در سال آینده ۵۴ کشور با درآمد کم و متوسط با مشکلات شدید بدهی مواجه خواهند بود. این کشورها ۱۸ درصد از جمعیت جهان، بیش از ۵۰ درصد از مردمی که در فقر شدید زندگی میکنند و ۲۸ کشور از ۵۰ کشور برتر جهان را تشکیل میدهند.
مارپیچ بدهی جهان:
او در این مورد بیان کرد که با توجه به افزایش بدهی شرکتهای غیر مالی (۸۸ تریلیون دلار، حدود ۹۸ درصد تولید ناخالص داخلی جهانی) و بدهی ترکیبی دولتها، شرکتها و خانوارها (۲۹۰ تریلیون دلار تا سه ماهه سوم سال ۲۰۲۲) و عوامل بحرانزا مانند افزایش نرخ بهره، دلار قوی، رکود در اروپا، اقتصاد ضعیف چین، وعدم اطمینان در مورد اوکراین احتمالا جرقه یک بحران مالی منطقهای یا حتی جهانی دیگر خواهند بود.
تعمیق کاهش همکاری جهانی:
این کارشناس آمریکایی همچنین بیان کرد که خطرات جهانی از تغییرات آب و هوایی و بدهی کشورهای کمتر توسعه یافته گرفته تا زبالههای فضایی در سال آینده بیشتر خواهد بود زیرا افزایش رقابت قدرتهای بزرگ دستیابی به همکاری در مورد مشکلات مشترک جهانی را دشوارتر ساخته است.
تورم در بازار فناوری:
او در این مورد گفت که با بالا گرفتن جنگ فناوری میان چین و آمریکا چین به بسیاری از محصولات خارجی دسترسی نخواهد داشت و باید اقلام ساخت چین را جایگزین کند و انگیزه پایبندی به استانداردهای جهانی کاهش خواهد یافت.
باروز افزود از آنجایی که نیمه هادیها نقش فزایندهای را در همه کالاهای مصرفی و نه صرفا در لوازم الکترونیکی یا تجهیزات فناوری پیشرفته ایفا میکنند بازارهای تمام کالاهای تولیدی احتمالا با هزینههای بیشتر و انتخاب کمتر برای مصرف کنندگان مواجه خواهند شد.
تاثیرات بدتر تغییرات آب و هوایی:
او درباره تشدید بحرانهای آب و هوا نوشت که این مسئله منجر به افزایش خشکسالیها و سیلهای طولانیتر میشود که قرار است عملکرد کشاورزی را مختل کنند.
تشدید تنشهای آمریکا و چین:
عضو شورای اطلاعات ملی آمریکا بیان کرد علیرغم نشست نوامبر میان بایدن و شی جایی که هر دو رهبر تلاشهایی را برای تثبیت روابط آغاز کردند اختلافات اساسی در مورد تایوان، قوانین و استانداردهای فناوری، تجارت، حقوق بشر و تجاوزات پکن بر اساس ادعاهای ارضی بیاعتبار بر سر جای خود باقی ماندهاند.
تشدید تنشها در شبه جزیره کره:
او همچنین افزایش تنشها بین دو کره را از خطرات سال آینده را عنوان کرد و نوشت آزمایش بیوقفه موشکی کره شمالی (۸۶ آزمایش در سال ۲۰۲۲) با هشدار مقامهای کره جنوبی و ایالات متحده مواجه شده است. «کیم جونگ اون» رئیس جمهوری کره شمالی ممکن است وسوسه شود تا اقدامات تحریکآمیزی را بر اساس محاسبات اشتباه انجام دهد که خود باعث ایجاد بحرانی تازه شده و یا به درگیری میان دو کره دامن خواهد زد.