حاشیه نشینی به همه مناطق تهران چنگ انداختهاست
حاشیه نشینی یکی از معضلات شهری پایتخت ایران است که همواره دغدغههای اصلی کارشناسان امور شهری، جامعه شناسان و فعالان اجتماعی بر میانگیزد
حاشیه نشینی یکی از معضلات شهری پایتخت ایران است که همواره دغدغههای اصلی کارشناسان امور شهری، جامعه شناسان و فعالان اجتماعی بر میانگیزد و به کار گیری راهکارهای ارائه شده از سوی این افراد میتواند در کاهش حاشیه نشینی و تبعات موثر باشد.
به گزارش همشهری آنلاین دکتر حسین ایمانی جاجرمی، دانشیار گروه مطالعات توسعه اجتماعی دانشکده علوم اجتماعی دانشگاه تهران، رئیس مؤسسه مطالعات و تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران و عضو اصلی هیئت مدیره انجمن جامعهشناسی ایران، «فقر» را علت اصلی حاشیه نشینی در پایتخت میداند و معتقد است تقریبا حاشیه نشینی به همه مناطق ۲۲ گانه تهران جنگ انداختهاست.
او گفت: «حاشینهنشینی لزوما سکونت در حاشیه شهرها نیست بلکه هر نوع اسکان غیررسمی که خارج از چارچوبهای برنامهریزی شده انجام شود حاشیه نشینی است. مثلا وقتی قرار است خانه بسازیم باید از شهرداری و شرکتهای آب و برق و غیره مجوز بگیریم اگر به هردلیل این سازوکارهای رسمی را انجام ندهیم و با دور زدن قوانین خانه بسازیم حاشیه نشین شدهایم. از این رو طبق تحقیقات موسسه تحقیقات اجتماعی دانشگاه تهران ما تقریبا در همه مناطق ۲۲ گانه تهران حاشیه نشینی داریم».
وی افزود: «علت اصلی حاشیه نشینی فقر است. از این رو برای پیشگیری از حاشیه نشینی در شهرها باید فقرا را در برنامهریزیها بهحساب آورد. اما در حال حاضر ما در طرح جامع و تفصیلی فقرا را لحاظ نمیکنیم، وقتی ضوابط قطعهبندی و ساختمانسازی بر مبنای ۲۵۰ مترمربع است و پروانه را برای ساختمانهای لوکس بزرگ متراژ صادر میکنیم یعنی تهیدستان را نادیده میگیریم و آنها هم به ناچار از نظارتها فرار میکنند و قوانین را دور میزنند. در حالی که جامعه سالم جامعهای است که سیاستگذاریهایش به گونهای باشد که همه گروهها در آن دیده شوند و فقرا طرد نشوند. در غیر این صورت جامعه به سمت دوقطبی شدن و افزایش نفرت پیش میرود و این بسیار خطرناک است».