سه روزنامهنگار زندانی در ایران برنده جایزه جهانی آزادی مطبوعات شدند
همزمان با روز جهانی آزادی مطبوعات، یونسکو اعلام کرد که نرگس محمدی، نیلوفر حامدی و الهه محمدی، سه روزنامهنگار زن زندانی در ایران، برنده جایزه جهانی آزادی مطبوعات شدند.
زینب سلبی، رئیس هیئت داوران بینالمللی کارشناسان رسانه یونسکو روز سهشنبه (۱۲ اردیبهشت) با اعلام این خبر تاکید کرد که این سازمان متعهد است که از «کار شجاعانه روزنامهنگاران زن ایرانی را که گزارشهایشان منجر به انقلابی تاریخی به رهبری زنان شد» حمایت کند.
نرگس محمدی، فعال حقوق بشر در ایران که در گذشته در شماری از رسانههای ایرانی کار کرده است، اکنون در حال گذراندن حکم ۱۶ سال زندان خود در زندان اوین است.
خبرنگاران الهه محمدی از روزنامه «هممیهن» و نیلوفر حامدی از روزنامه «شرق» نیز به دلیل پوشش خبری از رویدادهای پس از جانباختن مهسا امینی، در همان روزهای نخست اعتراضات سراسری در ایران، توسط نیروهای امنیتی بازداشت شدند و هنوز هم در زندان به سر میبرند.
منابع حقوق بشر و روزنامهنگاران بسیاری، درباره پیامدهای شدید سرکوبی که توسط نهادهای امنیتی ایران در قبال فعالان حقوق بشر و روزنامهنگاران، انجام شده است، نگرانی خود را بیان کردهاند. به همین دلیل، سازمانهای حقوق بشر و رسانهها برای آزادی نرگس محمدی، الهه محمدی و نیلوفر حامدی و سایر فعالان برجسته مدافع حقوق بشر در ایران، فشار خود را برای آزادی آنها ادامه میدهند.
جایزه جهانی آزادی مطبوعات، که در سال ۱۹۹۷ میلادی توسط یونسکو به نام «گیلرمو کانو ایسازا»، روزنامهنگار فقید کلمبیایی بنیان گذاشته شد، هر سال در سوم ماه مه که به عنوان روز جهانی آزادی مطبوعات نامیده میشود، به افراد یا سازمانهایی اهدا میشود که در دفاع و ترویج آزادی مطبوعات در جهان نقش مهمی داشته باشند.
«گیلرمو کانو ایسازا»، روزنامهنگار کلمبیایی، در تاریخ ۱۷ دسامبر سال ۱۹۸۶ به هنگام خروج از ساختمان روزنامه «ال اسپکتادور» در بوگوتا، مورد سوءقصد دو تروریست مافیای مواد مخدر قرار گرفت و جان باخت.
در هر سال، اهدای جایزه جهانی آزادی مطبوعات یک فرصت خوب برای قدردانی از تلاشهای نهادها و فعالان حقوق بشر در حفظ و ترویج آزادی مطبوعات در سراسر جهان است.
برای این منظور، سازمانهای حقوق بشر و رسانهها به فشار بر دولتها و ارائه پوشش به رویدادها و وقایع مهم، در تحقق آزادی مطبوعات و حقوق بشر در جهان کمک میکنند.