بسته شدن گذرگاه «تورخم»؛ از درگیری طالبان با پاکستان تا ایجاد اختلال در این گذرگاه
رسیدن طالبان به قدرت در افغانستان منجر به شکل گیری بحرانهای نوظهور سیاسی، امنیتی و اقتصادی شده که عامل اصلی آن رفتار و برخورد این گروه با همسایگان مرزی آن به ویژه کشور پاکستان است.
درگیری مداوم طالبان با نیروهای مرزی پاکستان
طالبان پس از تصرف قدرت بارها به خاطر جنجال حصارکشی پاکستان در امتداد مرز با نیروهای مرزی این کشور درگیر شدهاند. در آخرین مورد، صبح روز دوشنبه گذشته (1 اسفند)، درگیری مسلحانهای میان طالبان و مرزبانان پاکستانی در مرز تورخم در شرق افغانستان رخ داد.
رسانههای داخلی افغانستان آنوقت ویدئوها از درگیری نیروهای طالبان با نظامیان پاکستانی منتشر و به نقل از منابع محلی در ننگرهار اعلام کردند که نیروهای طالبان نخست به سوی ایست بازرسی پاکستان تیراندازی را آغاز کردند.
منابع محلی در ننگرهار همچنین گفتهاند که دو طرف در این درگیری از سلاحهای سبک و سنگین استفاده میکرند.
روز پیش از این درگیری، طالبان خبر دادند که مرز تورخم بسته شده و تردد کالاهای تجاری و مسافران متوقف شده است.
در همین راستا، خبرگزاری دولتی باختر، متعلق به طالبان، به نقل از «مولوی صدیق»، مسئول گذرگاه مرزی تورخم، با اعلام اینکه مقامهای پاکستانی تعهداتشان را نقض کردهاند، به مسافران گفت:«تا اطلاع ثانوی به گذرگاه تورخم نیایند. دروازه تورخم را به روی همه بستیم».
وی همچنین گفته است: «هیئت مذاکرهکننده طالبان با مقامهای پاکستانی در حال گفتوگو و مذاکرهاند و اگر این مذاکرات به نتیجه برسد، گذرگاه مرزی تورخم دوباره باز خواهد شد».
به نوبت خود، رسانههای پاکستانی نوشتهاند که بسته شدن گذرگاه مرزی تورخم با خشونت و تنش همراه بوده و صبح دوشنبه میان مرزبانان پاکستانی و نیروهای طالبان تبادل آتش صورت گرفته و یک مرزبان پاکستانی نیز در جریان این درگیری زخمی شده است.
تا لحظه تهیه این گزارش، مقامات طالبان دلایل نقض تعهدات پاکستان اعلام نکرده است.
تبعات بسته شدن گذرگاه «تورخم»
بسته ماندن گذرگاه تورخم وارد چهارمین روزش شده است و صدها مسافر در انتظار بازگشایی این گذرگاه مرزی استراتژیک هستند.
«ضیاءالحق سرحدی»، یکی از مسئولان اتاق مشترک تجارت و صنایع پاکستان و افغانستان به «کابل24»، با اشاره به اینکه صفهای طولانی لاریهای سنگین در دو طرف این گذرگاه شکل گرفته است، تصریح کرد که: «بسته شدن گذرگاه مرزی بین پاکستان و افغانستان باعث وارد آمدن خسارت به بازرگانان دو کشور شده است.»
در همین راستا، «منصور احمدخان»، سفیر پیشین پاکستان در افغانستان در واکنش به بسته شدن گذرگاه مرزی تورخم در توییتر نوشت: «عبور و مرور افراد از جمله بیماران و همچنان انتقال اموال تجارتی تحت تاثیر قرار گرفته است.طالبان و مقامهای پاکستان باید نگرانیهای متقابل را برای بازگرداندن حرکات عادی درک کنند.»
وی همچنین گزارشها مبنی بر ایجاد اختلال در گذرگاه تورخم را نگرانکننده خوانده است.
از سوی دیگر؛ خبرگزاری «خامه پرس» به نقل از تاجران افغان در استان ننگرهار در گزارش خود نوشت: «به دلیل مسدود شدن گذرگاه تورخم این تاجران میلیونها دلار ضرر کردهاند.»
تاجران افغان همچنین تاکید کردهاند که اگر گذرگاه تورخم هرچه زودتر بازگشایی نشود، نه تنها تاجران زیان میبینند، بلکه بهای مواد خوراکی نیز در بازارها افزایش خواهد یافت.
اهمیت استراتژیک گذرگاه «تورخم»؛ گذرگاه اصلی بین پاکستان و افغانستان
گذرگاه مرزی تورخم یکی از مهمترین مرزهای زمینی افغانستان است که برای تجارت این کشور اهمیت بسیار دارد.
تاجران افغان وپاکستان نیز از طریق این گذرگاه بالاترین سطح مبادلات تجاری افغانستان را انجام میدهند.
گفتنی است که علاوه بر کالاهای تجاری روزانه هزاران نفر در هر دو طرف مرز تردد و عبور میکنند.