یونسکو خواهان توضیح درخصوص احداث کارخانه قند در حریم اثر جهانی چغازنبیل شد
عاطفه رشنویی، مدیر پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه گفت که یونسکو خواهان توضیح درخصوص احداث کارخانه قند در حریم اثر جهانی چغازنبیل شد.
عاطفه رشنویی، مدیر پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه گفت که یونسکو خواهان توضیح درخصوص احداث کارخانه قند در حریم اثر جهانی چغازنبیل شد.
مدیر پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه با اشاره به اینکه «معبد چغازنبیل نخستین اثر باستانی ایران است که به ثبت جهانی رسیده»، افزود که با توجه آغاز عملیات احداث کارخانه قند در حریم آن، یونسکو در نامهای خواهان ارسال گزارش کاملی درباره این باره شده است تا در کمیتههای تخصصی مورد ارزیابی بیشتر قرار گیرد.
رشنویی درباره وضعیت فعلی معبد چغازنبیل، افزود که ضرورت حضور ارزیابان یونسکو در چغازنبیل، قرار گرفتن این اثر باستانی در فرصت میراث در خطر و حتی امکان خارج شدن آن از میراث جهانی همه وابسته به اتفاقات و سیاستگذاریهایی ارتباط دارد که عاملان احداث کارخانه قند در حریم این معبد باستانی انجام میدهند.
وی با اشاره به نقش استانداری و ادارات صنعت، معدن و تجارت، میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و جهاد کشاورزی درمورد کارخانه قند تاکید کرد: این مجموعه باید هرچه سریعتر برای دور کردن محل احداث کارخانه قند از حریم میراث جهانی چغازنبیل به اجماع برسند.
مدیر پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفتتپه تاکید کرد که ساخت کارخانه قند، تسطیح و احداث مستحدثات سنگین، طبق ضوابط حریم میراث جهانی در حریم درجه یک و دو چغازنبیل ممنوع است.
چغازنبیل یکی از برجسته ترین نیایشگاههای مذهبی ایران است که ۱۲۵۰ سال پیش از میلاد مسیح در دوران عیلامی ها ساخته شد. چغازنبیل در نزدیکی شهر باستانی شوش در استان خوزستان و در نزدیکی منطقه باستانی هفت تپه قرار گرفته است.این سازه در سال ۱۹۷۹ به عنوان اولین اثر تاریخی از ایران بود که در فهرست میراث جهانی یونسکو به ثبت رسید.
این بنا در ۵ طبقه به ارتفاع ۵۲ متر ساخته شده بود که امروزه فقط ۲ طبقه از آن با ارتفاعی نزدیک به ۲۵ متر باقی مانده است.مسیر دستیابی به چغازنبیل از طریق جاده اهواز به شوش است که از شهرهای شوش و شوشتر و کناره رود دز می گذرد. این نیایشگاه توسط اونتاش ناپیریش پادشاه ایلام و برای ستایش ایزد باستان اینشوشیناک الهه نگهبان شوش ساخته شد.
در حدود سالهای ۱۹۳۵ زمانی که کارکنان شرکت نفت ایران و انگلیس مشغول حفاری های نفتی بودند آجری کتیبه دار یافتند و متوجه تپه ای بزرگ در منطقه ای مرتفع شدند که بعدها توسط رومن گیرشمن باستان شناس فرانسوی طی سالهای ١٩٥١ تا ١٩٦٢ میلادی باعث کشف چغازنبیل شد و اطلاعات زیادی از آن منطقه و زیگورات بدست آمد.
آغاز عملیات ساخت کارخانه قند در حریم اثر جهانی چغازنبیل واکنش مسوولان و دوستداران میراث فرهنگی را به دنبال داشت تا جاییکه این عملیات تا بررسی موضوع و تصمیم گیری برای جابه جایی محل احداث کارخانه متوقف و قرار شد ارزیابان یونسکو به محل اعزام شوند.