افعی تهران؛ اگر او را دیدید خود را به مردن بزنید!
افعی تهران یا افعی دماوندی یکی از هشتگونه مشهور افعیها در جهان است که خزنده بیآزاری است و چشم او تنها اشعه مادون قرمز بدن موجودات زنده را میبیند، از اینرو، اگر ساکن و بیحرکت کنار آن بمانید، آسیبی به شما نمیرساند.
تهران زیستگاه مهم مارهای ارزشمندی همچون افعی دماوندی است و حضور مارها در سطح شهر تهران نیز طبیعی است اما هیچ یک از مارهای سمی ایران انسان را دنبال نمیکنند و کافی است از آنها فاصله گرفت.
در میان افعیهای جهان، افعی دماوندی در شمار کمیابترین و خطرناکترین آنها است که سالیان پیش، برای نخستینبار دکتر محمود لطیفی، پایهگذار بخش جانوران سمی انستیتو رازی، این افعی را کشف کرد.
بررسیهای لطیفی را استادان خزندهشناس آلمان تایید کردند و به پاس کشف این استاد ایرانی، نام خزنده نوشناخته را «افعی لطیفی» گذاشتند. این افعی به این نام در جهان و به نام «افعی دماوندی» در ایران، شناخته میشود.
این مار کمیاب، نخستینبار در دشت لار دماوند، در ۶۰ کیلومتری تهران، در نزدیکی لواسان دیده شد. این گذرگاه که محل چرای دامهاست، به نوعی بلای جان این گونه افعی شده است. چراکه چوپانها از ترس گزیدهشدن گلههایشان، اقدام به ویران کردن و آتش زدن پناهگاه افعی دماوندی میکنند.