چالشهای جهانی و ۳ جنگ رو به تشدید؛ سایه سنگینی که بر نشست سازمان ملل افتاده است
رهبران جهان روز سهشنبه (۳ مهر) در حالی نشست سالانه خود را در مجمع عمومی سازمان ملل آغاز کردند که جهان در سایه اختلافات رو به افزایش، جنگهای بزرگ در غزه، اوکراین و سودان، و همچنین احتمال درگیری گستردهتر در خاورمیانه قرار دارد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، در سخنرانی خود در «اجلاس آینده» گفت: «جهان ما از مسیر خود خارج شده و ما نیاز به تصمیمات سخت برای بازگشت به مسیر درست داریم.»
وی به درگیریهای فعال و در حال افزایش در خاورمیانه، اوکراین و سودان اشاره کرد و گفت که سیستم امنیت جهانی توسط اختلافات ژئوپلیتیکی، تهدیدات هستهای و توسعه سلاحهای جدید در معرض خطر قرار دارد.
جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، در این نشست حضور دارد که احتمالاً یکی از آخرین حضورهای مهم او در صحنه جهانی باشد.
وی قرار است درباره اهمیت پایان دادن به جنگها و ایجاد امید برای افراد آسیبپذیر در سراسر جهان صحبت کند.
از دیگر سخنرانان روز نخست میتوان به لوئیس ایناسیو لولا دا سیلوا، رئیسجمهور برزیل، رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه، ملک عبدالله دوم، پادشاه اردن، و البته مسعود پزشکیان، رئیسجمهور جدید ایران، اشاره کرد.
مسعود پزشکیان اول مهرماه ۱۴۰۳ به منظور شرکت در مجمع عمومی سازمان ملل متحد، دیدار و گفتوگو با روسای جمهور کشورهای مختلف عازم نیویورک شد.
پزشکیان روز دوشنبه در نشستی خبری با خبرنگاران رسانههای آمریکایی، اسرائیل را متهم به تلاش برای گسترش جنگ در خاورمیانه کرد و به انفجارهای اخیر در لبنان اشاره کرد که به گفته او، توسط اسرائیل انجام شده است.
وی همچنین ترور اسماعیل هنیه، رئیس دفتر سیاسی گروه حماس، در تهران را به اسرائیل نسبت داد و آن را «بر اساس تمام قوانین بینالمللی» محکوم دانست.
مسعود پزشکیان در ادامه گفت که ترور هنیه «برای گسترده کردن دامنه جنگ در منطقه» انجام شد.
او افزود که «تلاشهای بسیار برای جلوگیری از پاسخ» تهران صورت گرفته اما با وجود «وعده توقف بمبارانها در غزه و آتشبس»، روز به روز بر شدت حملات اسرائیل افزوده شده است.
رئیس جمهوری ایران در ادامه اسرائیل را متهم کرد که برای ایران «دام» پهن کرده است و تلاش میکند پای ایران را به جنگی بکشاند که به گفته او «پیروزی نخواهد داشت.»
در این نشست، بسیاری از رهبران بر اهمیت اصول منشور سازمان ملل و نیاز به تقویت همکاریهای جهانی تأکید کردند. مجمع عمومی سازمان ملل تا ۳۰ سپتامبر به کار خود ادامه خواهد داد و انتظار میرود جنگهای اخیر در غزه و اوکراین موضوع اصلی بحثها باشند.
برنامههای آینده سازمان ملل نیز بهعنوان بخشی از نشست «پیمان برای آینده» مورد بحث قرار گرفتند که هدف آن مقابله با چالشهای قرن بیستویکم از جمله تغییرات آب و هوا، هوش مصنوعی و حقوق زنان است.