اینفوگرافیک | بدترین عملکرد ارزها از ابتدای سال ۲۰۲۳
واحد پولی برخی کشورها همزمان با رنج جهانی اپیدمی کرونا و پس از آن آغاز جنگ روسیه و اوکراین، به شدت سقوط کرده و در مقایسه با سایر ارزها در کشورهای دیگر جهان کاهش یافته که این حادثه منجر به وقوع فقر تصاعدی در این کشورها شده است.
در این میان، کشورهای جهان سومی که شاید بحران اقتصادی بیشترین ضربه را به آنها وارد کرده دارنده بیارزشترین ارز و واحد پولی در دنیا هستند.
ایران از جمله کشورهایی است که از سال ۱۹۷۹ و انقلابی که موجب تغییر رژیم در این کشور شد، به صورت پلکانی با افت شدید ارزش پول ملی مواجه شد.
در ابتدا تغییر رژیم و جایگزینی جمهوری اسلامی به جای حکومت شاهنشاهی پهلوی، اولین ضربه را به اقتصاد ایران وارد کرد و بسیاری از شرکتها و مشاغل خارجی از ایران خارج شدند.
پس از آن جنگ ۸ ساله با عراق شدت این فاجعه را بیشتر کرد و بعد از جنگ نیز انواع تحریمهای خارجی بر علیه این کشور وضعیت را بغرنجتر کرد.
با وجود برداشته شدن موقتی تحریمها علیه ایران از سال ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۸، دولت این کشور در سامان دادن وضعیت موفق نبود و با اتخاذ رویهای نادرست و در پیش گرفتن سیاستهای غلط داخلی و خارجی شرایط را بدتر کرد تا با تشدید تحریمها از سوی آمریکا در سال ۲۰۲۲، ارزش پول ایران به پایینترین وضع خود در ۴ دهه گذشته برسد.
جنگها، بیماریها و البته سیاستهای نادرست و فساد اقتصادی و مالی دولتها در کشورهای دیگری نظیر آرژانتین، مصر، پاکستان، زیمبابوه، ونزوئلا، سوریه و لبنان نیز در کاهش ارزش پول ملی این کشورها بسیار تأثیرگذار بوده است.