اعتراض گسترده ایرانیها به تغییر نام شب یلدا و چهارشنبهسوری
تصمیم اخیر شورای عالی انقلاب فرهنگی ایران در تغییر نام دو آیین باستانی ایرانیان یعنی شب یلدا و چهارشنبه سوری، واکنشهای گستردهای را در فضای مجازی به همراه داشته است.
بسیاری از کاربران شبکههای اجتماعی این اقدام را نشانهای دیگر از ستیز حکومت با هویت ملی و باستانی ایران دانستهاند. آنها معتقدند که حکومت با این کار، دشمنی خود را با فرهنگ بومی و غنی ایرانی نشان داده است.
تورج دریایی، استاد برجسته تاریخ ایران باستان، این اقدام را نشانه نابخردی محض دانسته است.
ژیلا بنییعقوب، روزنامهنگار و فعال حقوق زنان نیز آن را بهانهای برای تبدیل این دو آیین کهن به مبارزه علیه حکومت دانسته است.
شماری دیگر از روشنفکران و فعالان مدنی نیز با اشاره به سابقه ناموفق حکومت در تغییر نام شهرها و آیینهای ایرانی، این اقدام اخیر را نیز قدمی بیفایده و بینتیجه دانستهاند. آنها معتقدند مردم ایران همچنان به نامهای اصیل این دو آیین کهن ایرانی پایبند خواهند ماند.
احسان کرمی، بازیگر، خواننده و صداپیشه در این باره نوشت: حکومت دشمن قسم خورده ایران و ایرانی است و این قدمها را در جهت اثبات خوی اهریمنی و البته نادانیاش بر میدارد. مگر توانستید نوروز، رقص، موسیقی و فردوسی و...را از فرهنگ ایران حذف کنید؟! پس ول معطلید!
همچنین پدرام سلطانی، عضو و نائب رئیس سابق اتاق بازرگانی ایران در توییتی نوشت: «"رسمشان" را نگه داشتیم و ناکام شدید، "اسمشان" را هم نگه خواهیم داشت…»
به نظر میرسد تلاش حکومت ایران برای تحمیل نامهای جدید به آیینهای کهن ایرانی، نتیجهای جز برانگیختن واکنشهای منفی گستردهتر در میان مردم نخواهد داشت.
این اقدام، شکاف میان حاکمیت و مردم ایران را عمیقتر کرده و نشاندهنده بیتوجهی مسئولان به فرهنگ بومی و غنی کشورشان است.