سریال مصری که «آشیانه عقاب» را به اذهان بازگرداند؛ قلعه الموت چیست؟
مجموعه تلویزیونی مصری «الحشاشین» که به زندگی حسن صباح بنیانگذار دولت اسماعیلیان الموت در فلات ایران میپردازد، «آشیانه عقاب» را به اذهان بازگردانده است.
قلعه الموت یا آشیانه عقاب مقرّ حسن صباح، یکی از قلعههای تاریخی ایران است که بخشهای زیادی از آن ویران شده و امروزه فقط آثاری از آن برجا ماندهاست.
این قلعه که در منطقه الموت قزوین، در شمال شرقی روستای گازرخان و در فاصله تقریبی ١٠٥ کیلومتری از شهر قزوین قرار دارد، حدود سال ۸۶۵ میلادی ساخته شد.
قلعه الموت بر روی یک صخره با ارتفاع ۲۱۶۳ متر از سطح دریا قرار دارد. ارتفاع صخره از اطراف آن تقریباً ۲۰۰ متر است و مساحت دژ حدود ۲۰۰۰۰ متر مربع است.
این صخره با شیب تند و پرتگاههای عمیق و خطرناک و غیرقابل دسترسی است که بخشی از معماری استحکامات دژ را تشکیل میدهد. این کوهستان از نرمهگردن شروع شده و به طرف غرب ادامه پیدا کردهاست. صخرههای پیرامون قلعه که رنگ سرخ و خاکستری دارند، در جهت شمال شرقی به جنوب غربی کشیده شدهاند.
حسن صباح در روز چهارشنبه ۴ سپتامبر ۱۰۹۰ میلادی با کمک حامیان خود که در داخل قلعه پنهان شده بودند، توانست مخفیانه وارد قلعه شود و مدت کوتاهی در داخل قلعه پنهان ماند تا اینکه کنترل کل قلعه را به دست گرفت.
برخی تاریخنویسان میگویند که مالک قلعه پس از اینکه ۳۰۰۰ دینار طلا از حسن صباح دریافت کرد قلعه را به او واگذار کرد.
از آن وقت حسن صباح صاحب قلعه الموت شد و به مدت ۳۵ سال تا زمان مرگش آن را ترک نکرد.
ویرانی قلعه الموت
این قلعه در سال ۱۲۶۰ میلادی بهدستور هلاکوخانمغول به آتش کشیده و ویران شد و از آن پس بهعنوان تبعیدگاه و زندان مورد استفاده قرار گرفت.
در همان زمان براندازی اسماعیلیان و انهدام قلعه الموت، عطاملک جوینی توانست با جلب رضایت هلاکوخان، قسمتی از آثار کتابخانه را از نابودی نجات دهد.
در سال ۲۰۰۴ زلزله شدیدی در منطقه رخ داد و دیوارهای باقیمانده قلعه را ویران کرد.