هوش مصنوعی را چه کسی و چه زمانی به وجود آورد؟
هوش مصنوعی چگونه به وجود آمد؟ تصادفی بود؟ یا یک ذهن استثنایی آن را ایجاد کرده است؟ آیا شرکتهای بزرگ فناوری آن را به عنوان ابزاری برای کنترل مردم خلق کردند؟
در پلتفرمهای رسانههای اجتماعی، هر روز با پستهایی مواجه میشوید که در آن ابزارهای جدید هوش مصنوعی معرفی شدهاند و خدماتی را ارائه میدهند که شاید انتظارش را نداشته باشید.
به عنوان مثال، یک دانشجوی دانشگاه میتواند از ابزار هوش مصنوعی استفاده کند تا بدون فکر کردن یک تحقیق علمی بنویسد. اما از سوی دیگر برنامه نویسان خیلی سریع ابزار هوش مصنوعی دیگری را خلق می کنند که استاد او را قادر میسازد این تقلب را تشخیص دهد.
هوش مصنوعی مولد جهان را مبهوت خود کرد. ابزارهای آن مردم را گیج کردهاند و آنها نگران آیندهای هستند که توسط فناوری کنترل می شود. کارشناسان می گویند که هوش مصنوعی در یک دهه آینده زندگی اکثر انسانها را بهتر می کند، اما نگرانی هایی در مورد اینکه چگونه بر ایده انسان با اراده آنها تاثیر میگذارد وجود دارد.
هوش مصنوعی چگونه به وجود آمد؟ تصادفی بود؟ یا یک ذهن استثنایی آن را ایجاد کرده است؟ آیا شرکتهای بزرگ فناوری آن را به عنوان ابزاری برای کنترل مردم خلق کردند؟ عجیب ترین سوال ممکن است این باشد که رابطه نمایشنامه «پیگمالیون» اثر جرج برنارد شاو با هوش مصنوعی مولد چیست؟
اگر بپرسند اولین کسی که به هوش مصنوعی مولد فکر کرد چه کسی بود، احتمالاً به شرکتهای فناوری بزرگ مانند گوگل، مایکروسافت و متا فکر خواهید کرد. شاید هم نام شخصیتهای معروفی مانند سام آلتمن، مدیر عامل OpenAI که ChatGPT را راهاندازی کرد.
اما آیا می دانستید که داستان هوش مصنوعی مولد در سال ۱۹۶۶ آغاز شد، زمانی که یک دانشمند کامپیوتر آلمانی به نام جوزف وایزنبام، در موسسه فناوری ماساچوست، برنامه ELISA را اختراع کرد؟ الیزا اولین فناوری است که امکان مکالمه بین انسانها و ماشینها را فراهم می کند.
برنامه Elisa اولین چت ربات مجهز به هوش مصنوعی است که چت بات نامیده میشود و در آن زمان برای انجام وظیفه یک روان درمانگر خیالی، شبیه سازی و تعامل با انسان ها استفاده میشد، درست همان کاری که هوش مصنوعی مولد این روزها انجام میدهد.
وایزنبام نام این ابزار را از الیزا دولیتل شخصیت نمایشنامه پیگمالیون جورج برنارد شاو که در سال ۱۹۱۳ خلق شده بود وام گرفته است.