ورزشکاران زن افغان؛ از سکوهای ورزشی تا حبس در خانه
ورزشکاران زن افغان از دوران ورزشی خود تا اسارت در خانه همراه با درد و ارعابی که در این مدت از سوی طالبان متحمل شدند، سخن گفتند.
بر اساس گزارش آسوشیتدپرس آمریکا، طالبان نه تنها زنان و دختران را از انجام همه ورزشها منع کردهاند، بلکه همه کسانی را که این بازیها را انجام میدادند، به وحشت انداخته و مورد آزار و اذیت قرار میدهند.
بسیاری از دختران و زنان افغان مدعی شدهاند که عوامل طالبان، از طریق تماسهای تلفنی و یا مراجعه به خانه آنها اقدام به هشدار دادن برای منع آنها از ورزش و ترساندنشان کردهاند.
طالبان پس از تسلط کامل بر افغانستان در ماه اوت ۲۰۲۱، با اعمال قوانینی نظیر ممنوعیت ورزشی برای زنان و دختران، ممانعت از تحصیل دختران در مدارس راهنمایی و دبیرستان و همچنین اخراج همه زنان از دانشگاهها در ماه گذشته آنها را محدود کرده است.
از جمله کارهایی که طالبان برای محدودیت بیشتر بر علیه زنان افغان انجام داده، دستور به پوشاندن سر و صورت خود در ملاء عام، منع آنها از رفتن به پارکها یا ورزشگاهها، تضعیف آنها برای حضور در مشاغل و منع استخدام زنان در سازمانهای غیردولتی بوده است.
پیش از بازگشت طالبان به قدرت، فعالیت زنان در ورزش، با مخالفتهای گستردهای در جامعه محافظهکار افغانستان همراه بود که آن را نقض حیثیت و بیآبرویی در جامعه میدانستند.
با وجود این مخالفت، دولتهای افغانستان که قبلاً از حمایت بینالمللی برخوردار بودند، برنامههایی را برای ترویج ورزش زنان، باشگاهها، لیگها و تیمهای زنان در بسیاری از ورزشها ایجاد کردند.
یک افغانی به نام «نورا»، بازیکن ۲۰ ساله هنرهای رزمی مختلط، میگوید که «در جریان شرکت در یکی از مسابقات محلی زنان در ماه اوت ۲۰۲۱ در یکی از سالنهای ورزشی در کابل، خبری در میان حاضران و شرکت کنندگان پخش شد که جنبش طالبان در حومه شهر ایستاده که باعث شد همه زنان و دختران از سالن فرار کنند.»
وی خاطرنشان کرد که «پس از چند ماه، او سعی کرد دختران را در یک باشگاه خصوصی آموزش دهد، اما عوامل طالبان به سالن ورزشی یورش بردند و همه آنها را دستگیر کردند.»
«نورا» میگوید که این دختران در دوران بازداشت مورد تحقیر و تمسخر قرار گرفتند و با وساطت بزرگان منطقه و با تعهد به عدم انجام ورزش آزاد شدند.
میشوانایی، سخنگوی سازمان ورزش دولت طالبان و کمیته ملی المپیک در گفتوگو با آسوشیتدپرس گفت که مقامات با اختصاص مکانهای ورزشی بسته به دنبال احیای ورزش زنان هستند، اما او از تعیین چارچوب زمانی خودداری کرد.
قابل ذکر است که مقامات طالبان در گذشته نیز وعدههای مشابهی نظیر اجازه بازگشت دختران کلاس هفتم و بعد از آن به مکتب را داده بودند، اما هنوز این کار را نکردهاند.