کاپ ۲۹: پیشنهاد ۲۵۰ میلیارد دلاری آذربایجان برای تأمین مالی اقدامات اقلیمی
رئیسجمهوری آذربایجان در جریان نشست COP29 در باکو پیشنهاد کرد که کشورهای پیشرفته سالانه ۲۵۰ میلیارد دلار برای مقابله با تغییرات اقلیمی اختصاص دهند.
این پیشنهاد در سندی ارائه شد که تنها چند ساعت پیش از اختتامیه کنفرانس فاش شد.
بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه، این رقم دو و نیم برابر تعهد فعلی ۱۰۰ میلیارد دلاری است که برای دوره ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۵ تعیین شده است.
پس از مذاکرات فشرده شبانه با مشارکت برزیل، اتحادیه اروپا و چین، مقامات آذربایجانی متن نهایی پیشنهادی خود را ارائه کردند. این رقم اما کمتر از نیمی از مبلغی است که ائتلاف کشورهای در حال توسعه خواستار آن هستند.
به گفته این گزارش، پیشنویس توافق هدف بلندپروازانهای را نیز تعیین کرده است که بر اساس آن تا سال ۲۰۳۵ باید سالانه ۱.۳ تریلیون دلار برای کشورهای در حال توسعه جمعآوری شود. این مبلغ شامل سهم کشورهای پیشرفته و منابع دیگر از جمله صندوقهای خصوصی یا مالیاتهای جدید خواهد بود.
انتظار میرود نشست COP29، مانند بسیاری از کنفرانسهای پیشین، تا شب یا حتی روز شنبه تمدید شود. یک دیپلمات فرانسوی گفت: «ابزارهایی برای دستیابی به توافق وجود دارد و امیدوارم بتوانیم به آن برسیم. در ۴۸ ساعت آینده هر کاری ممکن است انجام میدهیم زیرا این مسئله برای همه بسیار مهم است.»
مسئله اصلی در این نشست، که در "استادیوم المپیک" باکو برگزار میشود، تعیین میزان کمکهای مالی کشورهای پیشرفته برای حمایت از کشورهای در حال توسعه است. این کمکها برای مقابله با آثار مخرب تغییرات اقلیمی و سرمایهگذاری در منابع انرژی کمکربن ضروری است.
خوان کارلوس مونتری گومز، مذاکرهکننده پانامایی، گفت: «ما تنها ۱ درصد تولید ناخالص داخلی جهان را درخواست کردهایم. آیا این مبلغ زیادی برای نجات جان انسانها است؟» دیهگو پاچکو، مذاکرهکننده بولیویایی، نیز اظهار داشت: «دیگر نمیتوانیم این کار را برای چندین سال به تأخیر بیندازیم. اکنون زمان اقدام است.»
از زمان آغاز کنفرانس در ۱۱ نوامبر، طوفانها و گردبادهای مخرب جان بسیاری از افراد را در کشورهایی مانند فیلیپین، هندوراس و اسپانیا گرفتهاند. در همین حال، اکوادور به دلیل خشکسالی و آتشسوزی وضعیت اضطراری ملی اعلام کرده است.
نشست COP29 در حالی برگزار میشود که پیشبینی میشود سال ۲۰۲۴ گرمترین سال ثبتشده در تاریخ باشد.