سرطان سینه چگونه شکل میگیرد؟
سرطان سینه یکی از شایعترین سرطانها در میان بانوان و در برخی موارد نادر، آقایان است که در بعضی موارد توده اولیه، به بافتها و یا غدد لنفاوی مجاور نیز هجوم برده و آنها را درگیر میکند.
سینه از مجاری شیر، چربی، رگهای لنفاوی و خونی، رباط و سایر بافتهای همبند ساخته شده و پشت سینه، ماهیچههای آن و دندهها قرار دارند.
سرطان سینه به عنوان شایعترین نوع سرطان بهویژه در زنان، از سلولهای سینه شروع شده و ازمجاری یا غدد شیر به بافت سینه یا غدد لنفاوی اطراف گسترش پیدا میکند.
احساس توده در داخل سینه و یا زیر بغل، تفاوت سایز بین دو سینه، تغییر شکل در سینهها، ترشح مایعات و چرک و خون از نوک سینه، تغییر در رنگ و اندازه نوک سینه، مشاهده تو رفتگی یا برآمدگی در نوک سینه، تغییر در پوست سینه، احساس درد در بافت سینه، خارش در نوک سینه، سوزش در نوک سینه، پوسته پوسته شدن نوک سینه از جمله علائم ابتلا به سرطان سینه «در زنان و مردان» است.
ابتلا به سرطان میتواند دلایل متعددی داشته باشد. ژنتیک، افزایش سن، باروری در سن بالا، استفاده طولانی مدت از داروهای ضد بارداری، ورزش نکردن و کمتحرکی، اضافه وزن، رژیم غذایی نادرست، مصرف الکل و دخانیات و... از جمله مهمترین دلایل ابتلا به سرطان سینه هستند.
عموماً سلولهای سرطانی مانند سلولهای طبیعی رفتار نمیکنند. این سلولها با گذشت زمان، تودهای به نام تومور اولیه را تشکیل داده و در بافتهای اطراف رشد میکنند و تبدیل به سرطان میشوند.
گسترش تومور سرطانی یا متاستاز به گونهایست که سلولهای سرطانی از اولین تومور «تومور اولیه» جدا میشوند و از طریق عروق خونی یا لنفاوی به نقاط دوردست میروند. هنگامی که سلولهای سرطانی در مکانهای دیگر قرار میگیرند، ممکن است تومورهای ثانویه را تشکیل دهند.
روشهای درمان سرطان سینه نیز مشابه سرطانهای دیگر است. شیمیدرمانی «به صورت خوراکی یا تزریقی» و پرتودرمانی پایه درمان این نوع سرطان است. عمل جراحی هم یکی دیگر از روشهای درمانی این بیماری است که در این روش توده سرطانی به وسیله جراحی تخلیه شده و پس از آن بیمار، تحت شیمیدرمانی و پرتودرمانی قرار میگیرد تا سلولهای سرطانی باقیمانده توانایی رشد دوباره و یا آسیبرساندن به بافتهای دیگر را نداشته باشند.
سایت پزشکی سلامت در خصوص رایجترین انواع سرطان سینه نوشت: «سرطان سینه انواع مختلفی دارد و رایجترین نوع آن در مجاری شیر «داکتال کارسینوم» به وجود میآید. هر فردی حتی آقایان هم ممکن است به سرطان سینه مبتلا شوند اما با وجود تفاوتهایی که بین آقایان و خانمها وجود دارد، درمان برای هر دو جنسیت تقریباً مشابه است»
متخصصان معتقدند اگر بدن بیمار تا دو سال بعد از عمل سرطان سینه مقاومت کند و سلول سرطانی دیگری تولید نشود، احتمال بازگشت سرطان کم میشود و اگر تا پنج سال بعد از جراحی، سلول سرطانی در بدن بیمار یافت نشود، احتمال بازگشت سرطان بسیار کم شده و حال بیمار رو به بهبود است.