چرا خودروها در انگلیس باید از سمت چپ جاده حرکت کنند؟
چرا انگلیسیها برخلاف بسیاری از کشورهای جهان در سمت چپ جادهها رانندگی میکنند؟ این سوال برای بسیاری تعجببرانگیز است، اما ریشههای تاریخی عمیقی دارد.
این رسم به دوران قرون وسطی بازمیگردد، زمانی که مردم سوار بر اسب در سفرهای خود از جادهها عبور میکردند.
اکثر افراد در آن زمان راستدست بودند و برای آمادگی در مواجهه با افراد ناشناس، باید دست راست آنها آزاد میبود تا بتوانند در صورت لزوم از شمشیر استفاده کنند. به همین دلیل، حرکت در سمت چپ جاده اهمیت زیادی داشت.
این سنت در ساخت پلکانهای مارپیچ قلعههای قرون وسطایی نیز دیده میشد که اغلب در جهت عقربههای ساعت و به سمت بالا ساخته میشدند. این امر به سربازان مدافع قلعه کمک میکرد تا مهاجمانی را که از پلهها بالا میآمدند، با شمشیر از پای درآورده و به پایین پرتاب کنند.
شواهد باستانشناسی نشان میدهد که رومیان باستان نیز از همین سنت در رانندگی کالسکهها و رژه سربازان پیروی میکردند.
در سال ۱۳۰۰ میلادی، پاپ بونیفاس هشتم این رسم را به طور رسمی تصویب کرد و دستور داد تمامی افرادی که به رم سفر میکنند، باید در سمت چپ جادهها حرکت کنند.
اما در اواخر قرن ۱۸، با رواج استفاده از واگنهای بزرگ برای حمل کالا که با چند جفت اسب کشیده میشدند، مشکلاتی پیش آمد. از آنجایی که این واگنها صندلی راننده نداشتند، راننده باید روی اسب سمت چپ واگن مینشست تا دست راستش برای شلاق آزاد باشد. اما این امر، تسلط او را بر ترافیک در سمت مقابل دشوار میکرد.
به همین دلیل، در سال ۱۷۹۲ در ایالت پنسیلوانیای آمریکا برای اولین بار قانون رانندگی در سمت راست تصویب شد که به تدریج در دیگر ایالتهای آمریکا و کانادا نیز پیاده شد. فرانسه نیز در همان سال قانون مشابهی وضع کرد.
اما در انگلستان چنین نیازی برای واگنهای بزرگ وجود نداشت و وسایل نقلیه کوچکتر آنها نیز دارای صندلی برای راننده بود. علاوه بر این، ازدحام ترافیک در لندن قرن ۱۸ منجر به تصویب قانونی شد که بر اساس آن، تمام رفت و آمدها در پل معروف لندن باید در سمت چپ باقی بمانند.
این قانون در سال ۱۸۳۵ در قوانین بزرگراهها گنجانده شد و در سراسر انگلستان به تصویب رسید. امروزه تنها ۳۵ درصد از کشورهای جهان از جمله انگلستان، از این رسم پیروی میکنند.