کارشناسان هشدار دادند: غذای کنسروشده «خطر بزرگی برای سلامت عمومی» است
تحقیقات هشداردهنده در بریتانیا نشان داده که فلزات سمی ممکن است در کمین قوطیهای تن ماهی و کنسروها باشد و سم حاصل از آن در بدن انسان ایجاد سرطان کند.
آزمایشات روی تقریبا ۱۵۰ قوطی کنسرو خریداریشده در فرانسه، ایتالیا، اسپانیا، آلمان و بریتانیا نشان داد که همگی آلوده به جیوه بودند.
قرار گرفتن در معرض این فلز میتواند رشد مغز را مختل کند، باعث آسیب خطرناک ریه شود و با برخی از سرطانها مرتبط است.
محققان ادعا کردند که این کاوشگر نشان داد که این محصول خطر بزرگی برای سلامت عمومی است و از دولتها خواستند تا اقدامات فوری انجام دهند.
کارین ژاکمارت، مدیر عامل سازمان حقوق مصرفکننده Foodwatch فرانسه، یکی از دو گروه پشت این گزارش، گفت: آنچه در بشقابهای شام خود به آن میرسیم خطری بزرگ برای سلامت عمومی است که به طور جدی در نظر گرفته نمیشود.
ما تا زمانی که استاندارد اروپایی محافظتکنندهتری نداشته باشیم تسلیم نخواهیم شد.
طبق قوانین فعلی اتحادیه اروپا و بریتانیا، حد مجاز جیوه در ماهی تن ۱ میلیگرم بر کیلوگرم و ۰.۳ میلیگرم بر کیلوگرم برای سایر ماهیها مانند ماهی کاد است.
سازمان Foodwatch و NGO بلوم مستقر در پاریس، دریافتند که تمام ۱۴۸ قوطی آزمایششده حاوی جیوه هستند که حدود ۵۷ درصد آن از حد مجاز ۰.۳ میلیگرم بر کیلوگرم جیوه فراتر رفته است.
طبق این گزارش، یک قوطی خریداریشده در یک فروشگاه پاریس کارفور سیتی رکورد ۳.۹ میلیگرم بر کیلوگرم را داشت که ۱۳ برابر حد مجاز ۰.۳ میلیگرم بر کیلوگرم است.
بلوم و فود واچ از کشورهای اروپایی خواستند که برای جلوگیری از فروش و تبلیغ محصولات بیش از ۰.۳ میلیگرم بر کیلوگرم، «بند حفاظتی» را فعال کنند.
آنها همچنین از دولتها خواستند که «همه محصولات» با ماهی تن را از غذاخوریهای مدارس، مهدکودکها، بخشهای زایمان، بیمارستانها و خانههای مراقبت حذف کنند.
متوسط اروپاییها بیش از ۲.۸ کیلوگرم ماهی تن در سال یا تقریباً ۲۵ قوطی مصرف میکنند.
حدود چهار پنجم جیوهای که به دلایل طبیعی و انسانی وارد اتمسفر میشود، مانند سوزاندن زغالسنگ، به اقیانوس ختم میشود، جایی که مقداری از آن توسط ارگانیسمهای کوچک به ترکیبی سمی به نام متیل جیوه تبدیل میشود.
این متیل جیوه راه خود را در زنجیره غذایی پیدا کرده و با غلظتهای بالا تجمع مییابد.
از آنجایی که ماهی تن و سایر گونههای شکارچی با عمر طولانیتر مانند کوسهها یا ارهماهیها در زنجیره غذایی بالاتر هستند، ماهیهای کوچکتری میخورند و در طول زمان جیوه بیشتری جمع میکنند.
قرار گرفتن در معرض متیل جیوه ممکن است به کلیهها و سیستم عصبی آسیب برساند، مشکلات بینایی ایجاد کند و خطر ابتلا به بیماریهای قلبی عروقی را افزایش دهد.
طبق گفته سازمان بهداشت جهانی (WHO) زنان باردار و کودکان به ویژه در برابر سطوح بالای متیل جیوه آسیبپذیر هستند.
در دوزهای بسیار بالا، مطالعات نشان داده که برخی از اشکال جیوه باعث ایجاد چندین نوع تومور در موشها شده است.
در حال حاضر هیچ داده انسانی ارتباطی با قرار گرفتن در معرض جیوه با سرطان ندارد، اما دادههای موجود محدود است.