پایتخت در آستانه فاجعه؛ بحران آبی بیسابقه در تهران

بحران کمآبی در تهران وارد مرحلهای هشداردهنده شده و مقامات مختلف نسبت به آینده آب پایتخت ابراز نگرانی کردهاند.
وزیر نیرو عباس علیآبادی با عذرخواهی از مردم بابت افت فشار و قطعی آب، اعلام کرده راهی جز مدیریت مصرف وجود ندارد. این در حالی است که شرکت آبفا تنها چند روز پیش، موضوع قطعی آب در تهران را تکذیب کرده بود.
عیسی بزرگزاده، سخنگوی صنعت آب، از بروز تنش آبی در استانهای تهران، البرز و قزوین خبر داده و گفته است شهرهایی مانند مشهد، اصفهان، اراک، ساوه، تبریز، بندرعباس و بانه نیز درگیر بحران هستند. طبق گزارش شرکت آب و فاضلاب، تنها ۳۸ درصد از مخزن سد امیرکبیر، ۷ درصد سد لار، ۵۳ درصد سد طالقان و ۲۰ درصد سد لتیان-ماملو پر شدهاند. میزان پرشدگی این سدها نسبت به سال گذشته به ترتیب ۵۸، ۲۴، ۳۲ و ۴۴ درصد کاهش داشته است.
محسن اردکانی، مدیرعامل آبفای استان تهران اعلام کرد آب تنها در طبقات اول و دوم آپارتمانها قابل تحویل است، مگر ساکنان از پمپ و مخزن استفاده کنند. او هشدار داد که بدون صرفهجویی حداقل ۲۰ درصدی، احتمال قطعی آب وجود دارد.
دکتر بنفشه زهرایی، استاد دانشگاه تهران، هشدار داد که سد ماملو تا شهریورماه از مدار خارج خواهد شد و سایر سدهای تهران نیز در آستانه ناتوانی در تأمین آب هستند. او تجربه همدان در سال ۱۴۰۱ را مشابه با شرایط فعلی تهران دانست.
مهدی اقراریان، عضو شورای شهر تهران، با انتقاد از بیتوجهی دولتها به وضعیت زیرساختی و محیطزیستی پایتخت، تأکید کرد که حتی تشکیل وزارتخانه جدید نیز مشکل آب تهران را حل نخواهد کرد. او افزود الگوی مصرف، فقدان بازچرخانی و بیبرنامگی در مدیریت آب، بحران را تشدید کرده است.
مهدی پیرهادی، رئیس کمیسیون سلامت شورای شهر تهران، گفت بیش از ۵ هزار میلیارد تومان برای انتقال آب از سدهای طالقان و لار تخصیص یافته، اما اجرای پروژهها زمانبر است. او از ورود احتمالی قوه قضاییه به موضوع ترک فعلها در مدیریت آب حمایت کرد.
مسعود پزشکیان، رئیسجمهور، نیز با هشدار درباره شدت بحران آب، تأکید کرد حل این چالش نیازمند تغییر نگرش، تدوین راهکارهای علمی و مشارکت ملی است. او گفت انتقال آب به تنهایی راهحل نیست و باید مصرف بیرویه مهار شود.