هشدار برنامه جهانی غذا: تغییرات آب و هوایی، جهان را به سمت «بحران گرسنگی» سوق میدهد
برنامه جهانی غذا، حدود یک هفته پیش از شروع کنفرانس COP28، درباره تاثیر بدتر تغییرات آب و هوایی بر افزایش گرسنگی در جهان هشدار داد.
برنامه جهانی غذا یک هفته قبل از دیدار رهبران جهان در دبی برای کنفرانس COP28، خواستار افزایش اقدامات با هدف حفاظت از افراد آسیبپذیر در خط مقدم بحران آب و هوا شد و افزود: «بحران آب و هوا نباید یک بحران گرسنگی باشد.»
این برنامه در گزارشی که امروز پنجشنبه منتشر شد گفت: «تنها سال گذشته، رویدادهای شدید آب و هوایی، ۵۶.۸ میلیون نفر را به ناامنی شدید غذایی سوق داد، و بسیاری از شکنندهترین کشورهای جهان، تحت تأثیر درگیری، بیثباتی و فقر قرار گرفتند.»
کنفرانس COP28 قرار است با هدف دستیابی به دمای ۱.۵ درجه سانتیگراد، در بخشهای غذایی و کشاورزی شاهد راهاندازی «چارچوب جهانی برای کشاورزی، سیستمهای غذایی و آب و هوا» به رهبری سازمان غذا و کشاورزی ملل متحد (FAO) با حمایت امارات متحده عربی که ریاست کنفرانس را بر عهده دارد، باشد.
سیندی مک کین، مدیر اجرایی برنامه جهانی غذا، طی یک بیانیه مطبوعاتی گفت: «بحران آب و هوا نباید یک بحران گرسنگی باشد، اما این دقیقاً همان چیزی است که در حال رخ دادن است. ما وظیفه جمعی داریم که از مردم محافظت و حمایت کنیم. زندگی در لبه این فاجعه رو به رشد، و ما باید این کار را اکنون انجام دهیم.»
وی افزود: «این برنامه تاکنون از ۱۵ میلیون نفر در ۴۲ کشور جهان در برابر شوکهای اقلیمی حمایت کرده، اما این کافی نیست، زیرا جوامع در خط مقدم بحران آب و هوا نیاز به حفاظت قویتر و طولانیمدت، قبل از وقوع این حوادث دارند. آنها را ایمن و تغذیه کنید، بنابراین عدم اقدام ضروری است.»
براساس این برنامه، بیست و هشتمین کنفرانس طرفین، خواستار حمایت فوری برای گسترش حفاظت از جوامع ناامن غذایی خواهد شد که زندگی و معیشت آنها به دلیل گرم شدن کره زمین به ویژه در محیطهای شکننده و متاثر از درگیری در خطر است.
وی افزود که جوامع نیاز به دسترسی به اطلاعات هشدار زودهنگام، حفاظت مالی قبل از وقوع بلایا، و بیمه آب و هوا برای محصولات و دام و همچنین سیستمهای حفاظت اجتماعی واکنشدهنده در برابر شوک دارند. با این وضع جهان شاهد افزایش گرسنگی و فقر، امنیت و آوارگی خواهد بود.
وی خاطرنشان کرد: با تقویت سیستمهای محلی و اختصاص بودجه بیشتر به آسیبپذیرترین مناطق، میتوان از سیستمهای غذایی محلی در برابر بدترین اثرات رویدادهای شدید آب و هوایی محافظت کرد و از ناامنی غذایی طولانیمدت جلوگیری کرد. به منظور همگام شدن با سرعت فزاینده بحرانها، که افراد بیشتری را به گرسنگی سوق میدهد و سیستمهای غذایی را که از قبل تحت فشار قرار گرفتهاند ضعیف میکند.
این برنامه گفت که در ماه سپتامبر ۱۲.۸ میلیون دلار برای محافظت از بیش از ۵۵۰۰۰۰ نفر در برابر تأثیر خشکسالی قریبالوقوع در لسوتو، ماداگاسکار، موزامبیک و زیمبابوه اختصاص داد. پرداختهای نقدی فعال و آب سالم برای آشامیدن مرمان جوامع محلی و دامها نیز از این قبیل هستند.
وی افزود که در سال ۲۰۲۲ در منطقه ساحل با سه میلیون نفر برای احیای زمین، ایجاد زیرساختها و بهبود تغذیه و امنیت غذایی در جوامع خود کار کرد. نزدیک به ۵۰۰ هزار نفر نیز امسال از طریق پرداخت بیمه خطرات آب و هوایی پس از خشکسالی و طوفانهای استوایی در بورکینافاسو، گامبیا، ماداگاسکار و مالی، کمکهای بشردوستانه دریافت کردند.
در این برنامه آمده است که جهان به طور خطرناکی نزدیک به فراتر رفتن از حد بحرانی ۱.۵ درجه سانتیگراد برای گرمایش جهانی است، زیرا در نیمه اول سال جاری شاهد طولانیترین طوفان استوایی تا کنون در آفریقای جنوبی، امواج گرما و آتشسوزیهای جنگلی در سراسر اروپا، آمریکای شمالی و آسیا رخ داده بودیم و بارانهایی که پس از یک خشکسالی سه ساله در شاخ آفریقا بارید نیز به جای اینکه به کشاورزان کمک کند، باعث سیلهای ناگهانی و جابجایی گسترده شد.