زغال سنگ؛ دشمن شماره یک آب و هوا
علیرغم تلاشها برای کاهش انتشار کربن، سوختهای فسیلی همچنان بیش از ۸۰ درصد از انرژی مصرفی جهان را به خود اختصاص دادهاند و زغال سنگ - گرانترین سوخت جهان - همچنان بزرگترین منبع انتشار دی اکسید کربن مرتبط با انرژی است.
زغال سنگ بزرگترین منبع تولید برق و سوخت اولیه برای تولید آهن، فولاد و سیمان است و همین مسئله آن را به کانون بحثهای آب و هوا و انرژی تبدیل کرده است.
سوختهای فسیلی به ویژه در اقتصادهای نوظهور که تقاضا به سرعت در حال رشد است، همچنان یک منبع انرژی مقرون به صرفه و فراوان باقی میماند.
به گزارش وبسایت Visual Capitalist، آفریقای جنوبی وابسته ترین کشور جهان به زغال سنگ است و این سوخت در سال ۲۰۲۲ حدود ۶۹ درصد از انرژی مصرفی آن را به خود اختصاص داده است.
در سال ۲۰۲۲، مصرف جهانی زغال سنگ برای اولین بار از هشت میلیارد تن در سال فراتر خواهد رفت و چین و هند بزرگترین مصرفکنندگان آن هستند.
بخش انرژی چین به تنهایی یک سوم مصرف جهانی زغال سنگ را به خود اختصاص داده است و در عین حال، هند با نرخ رشد سالانه شش درصدی، مصرف زغال سنگ خود را از سال ۲۰۰۷ دو برابر کرده است. انتظار می رود این کشور پیشتاز رشد مصرف زغال سنگ در سالهای آینده باشد.
با کاهش مصرف زغال سنگ در کشورهای توسعهیافته و رکود در اقتصادهای نوظهور، آژانس بین المللی انرژی انتظار دارد تقاضا برای زغال سنگ از سال ۲۰۲۵ کمتر شده و در سطح سال ۲۰۲۲ تثبیت شود.
با نگاهی به آمار، متوجه میشویم آفریقای جنوبی با اختصاص ۶۹ درصد از انرژی مصرفی خود در سال ۲۰۲۲ به زغال سنگ در صدر کشورهای جهان قرار دارد، در حالی که چین با ۵۵ درصد، هند با ۵۵ درصد، اندونزی با ۴۵ درصد، ویتنام ۴۵ درصد، لهستان ۴۲ درصد، فیلیپین ۴۰ درصد، ژاپن ۲۷.۵ درصد، استرالیا ۲۶ درصد و ترکیه ۲۵ درصد در ردههای بعدی قرار دارند.