جنگ سودان: حقیقت درباره «ائتلاف» بین رهبران ارتش و اخوانالمسلمین چیست؟

بر کسی پوشیده نیست که پس از آغاز جنگ در سودان، یک اتحاد ضمنی بین رهبری ارتش سودان و حزب کنگره ملی، جبهه سیاسی اخوانالمسلمین در سودان شکل گرفت.
از زمان وقوع درگیری مسلحانه بین ارتش و نیروهای پشتیبانی سریع در آوریل ۲۰۲۳، تعدادی از گروههای نظامی وفادار به اخوانالمسلمین در سودان ظهور کردند که در کنار ارتش میجنگند و روز به روز گسترش مییابند. رهبری ارتش نتوانسته است فعالیتها، گسترش و حضور آنها را در صحنه محدود کند.
علاوه بر این، عرصه سودان شاهد فعالیت شدید تعدادی از شخصیتهای اخوان و همچنین رسانههای وابسته به این سازمان است که تلاش میکنند بخشهایی از جامعه سودان را برای ادامه جنگ علیه نیروهای پشتیبانی سریع و رد هرگونه درخواست برای توقف آنها از طریق راهحلهای سیاسی مسالمتآمیز تحریک کنند.
بر اساس موضع اعلام شده نیروهای مدنی دموکراتیک مخالف جنگ در سودان، اخوانالمسلمین دارای انگیزههای سیاسی است که با فرو بردن کشور در هرج و مرج امنیتی کامل، مسیر انتقال مدنی دموکراتیک را مسدود میکند و راه را برای بدستآوردن مجدد این سازمان هموار میکند و این به بهای نیروهای سیاسی غیرنظامی پایبند به شعارهای انقلاب اسلامی برادران سودان بود.
بهرهبرداری سیاسی از جنگ
جعفر حسن، سخنگوی ائتلاف مدنی دموکراتیک نیروهای انقلابی سودان (سومود) به العین نیوز گفت: «زمانی که حزب کنگره ملی، بازوی سیاسی اخوانالمسلمین در سودان، آتش این جنگ را به راه انداخت، از یک دستور کار سیاسی روشن با هدف انحلال انقلاب سودانی و حذف مخالفان سودانی از صحنه سیاسی آن پیروی میکرد.
وی افزود: «حزب کنگره ملی اکنون درگیر ائتلاف با رهبری ارتش است تا از شرایط جنگ برای تسویه حساب سیاسی خود با نیروهای انقلابی سودان استفاده کند.»
وی افزود که رهبری نظامی خود آرزوی فعالیت سیاسی را دارد و به همین دلیل سند قانون اساسی را اصلاح کرد و تعدادی از افسران نظامی را به شورای حاکمیت اضافه کرد و اختیارات جدیدی را به فرمانده ارتش اعطا کرد تا از این طریق یک دوره تشکیل شش ساله ایجاد کند.
سخنگوی رسمی صمود توضیح داد که همگرایی بین تعدادی از رهبران ارتش، اما نه کل تشکیلات نظامی، و دستور کار اخوان از تمایل مشترک برای درهم شکستن انقلاب سودان و سپس نظامی کردن حوزه سیاسی ناشی میشود، و راه را برای انحصار قدرت و در نهایت احزاب متخاصم سیاسی که معتقدند رهبران غیرنظامی خود را از بین میبرند، هموار میکند.
کمپینهای اسمیر سیستماتیک
نیروهای سیاسی غیرنظامی با انتقاد شدید حامیان ارتش سودان به دلیل پایبندی آنها به اصل آتشبس و امتناع از جانبداری از هر یک از طرفهای درگیر مواجه هستند.
المصباح احمد محمد، رئیس بخش رسانه حزب ملی امت، به العین نیوز گفت: «از زمان شروع جنگ و با وجود مواضع میهنپرستانه و اخلاقی نیروهای سیاسی و مدنی که قاطعانه جنگ را رد میکردند و مدام طرفین را به صلح دعوت میکردند، نیروهای شیطانی از طریق تیراندازی نیروهای خود را هدف قرار دادهاند. کمپینهای لکهدار کردن، گمراه کردن افکار عمومی و ایجاد تصویر ذهنی منفی در مورد آنها، همچنین برای خنثی کردن همه ابتکاراتی که به دنبال پایاندادن به جنگ و نجات کشور از فروپاشی هستند، کار کردهاند.
المصباح معتقد است که هرگونه تلاش برای حذف نیروهای غیرنظامی از هر روند سیاسی در حال انجام یا پیشبینیشده، چیزی جز تأیید بیشتر بر قصد نابودی انقلاب و رهبران آن و بازتولید رژیم قدیمی از طریق جنگی که توسط ژنرالها و گردانهای اسلامگرا به راه افتاده، نیست.
المصباح جنگ را پوچ توصیف کرد و تاکید کرد که این جنگ توسط «برنامه سیاسی استبدادی با اهداف شناخته شده» هدایت میشود.
کنترل فرماندهی ارتش
عروة الصادق، یکی از رهبران ائتلاف اخیراً منحلشده از نیروهای دموکراتیک مدنی تقدوم، ماهیت جنگی را که از آوریل ۲۰۲۳ در سودان در جریان است، توصیف کرد و گفت: «اخوان بار دیگر به مراکز تصمیمگیری در تشکیلات نظامی نفوذ کرده است، رهبری ارتش را کنترل میکند و قطبنمایش را به سمت هرگونه راه حلی باز میکند: راهی برای انتقال غیرنظامی دموکراتیک.»
اصرار رهبری ارتش، از زمان کودتای ۲۵ اکتبر ۲۰۲۱، بر کنارگذاشتن نیروهای غیرنظامی که شرکای جداییناپذیر دولت انتقالی بودند، یک تصمیم منزوی یا ملی نبود، بلکه نتیجه مستقیم تسلط شبکههای اخوان بر تصمیمگیری حاکمیتی و نظامی، و رد تدابیر دولت انتقالی بود که منجر به نپذیرفتن اقدامات سازمان انتقالی شد.
وی خاطرنشان کرد که این سازمان نه تنها برای دامنزدن به جنگ تلاش میکند، بلکه فعالانه به دنبال تبدیل ارتش ملی به تیپهای قبیلهای و عقیدتی است که تابع هیچ رهبری واحدی نیستند، بلکه دستورات خود را از امیران سازمان و دستورات آنها را از «اتاقهای سایه» دریافت میکنند که برای برچیدن تشکیلات نظامی از درون و منفجرکردن کشور از بیرون تلاش میکنند.