مقایسه توان نظامی ایران و اسرائیل؛ کدام قویتر است؟
همزمان با حملات مستقیم ایران به اسرائیل و تشدید بیسابقه تنش در منطقه، وبسایت «گلوبال فایر پاور» توان نظامی دو کشور را بر اساس آخرین اطلاعات به دست آمده، مقایسه کرده است.
تهران ساعاتی پیش و در پاسخ به حملهای که کنسولگری ایران در دمشق پایتخت سوریه را هدف قرار داد و منجر به کشته شدن ۶ نظامی ایرانی شد، با ده ها پهپاد و موشک شلیک شده به سمت اسرائیل حمله کرد.
سی سال است که اسرائیل، ایران را با انجام حملات غیر مستقیم یا نیابتی علیه تلآویو متهم کرد تا اینکه ایران اولین حمله مستقیم خود علیه اسرائیل انجام داد.
مقایسه دو نیروی نظامی از نگاه وبسایت «گلوبال فایر پاور»
وبسایت «گلوبال فایر پاور» که یک وبسایت معتبر در حوزه نظامی است، قدرت و توان نظامی ایران و اسرائیل را با اطلاعاتی که تا سال ۲۰۲۴ در دسترس بوده مقایسه کرده است.
پایگاه آمریکایی «گلوبال فایر پاور» یا جیافپی در ردهبندی قویترین ارتشهای جهان مربوط به سال ۲۰۲۴، ایران را در رده چهاردهم و اسرائیل را در مرتبه هفدهم قرار داده است که دو جایگاه نسبتا نزدیک به هم است.
بر اساس ردهبندی «گلوبال فایر پاور» ایران با حدود یک میلیون و ۱۸۰ هزار پرسنل فعال و ذخیره در رتبه چهاردهم جهان قرار دارد. و بودجه اختصاص یافته به امور دفاعی آن نیز به حدود ۱۰ میلیارد دلار میرسد.
ارزیابیهای نظامی گلوبال فایر پاور در سال ۲۰۲۴ نیز نشان داده است که تعداد کل داراییهای دریایی ایران ۱۰۱، داراییهای هوایی ۵۵۱ و داراییهای زمینی ۷۱ هزار است.
این در حالی است که اسرائیل در ردهبندی «گلوبال فایر پاور» در رتبه هفدهم قرار دارد؛ تعداد کل پرسنل ارتش این کشور از جمله نیروهای ذخیره ۶۷۰ هزار نفر است و بودجه دفاعی آن ۲۴ میلیارد دلار برآورد میشود.
ارزیابیهای نظامی گلوبال فایر پاور در سال ۲۰۲۴ نیز نشان داده است، تعداد کل داراییهای دریایی اسرائیل ۶۷، داراییهای هوایی ۶۱۲ و داراییهای نظامی زمینی اسرائیل ۴۶ هزار است.
توانمندیهای ویژه
اما ردهبندی «گلوبال فایر پاور»، عمدتاً تفاوتها، قابلیتها و توانمندیهای ویژه ارتش کشورها را در نظر نمیگیرد.
برای مثال؛ اسرائیل دارای جنگندههای اف-۳۵ آمریکا است، در حالی که تهران منتظر روسیه است تا قادر به توسعه هواپیماهای مشابه هواپیماهای آمریکایی باشد.
هفته گذشته نیز واشنگتن تایمز با مقایسه تواناییهای نظامی اسرائیل و ایران، اسرائیل را با توجه به تواناییهای فناوریاش، برتر از ایران اعلام کرد؛ حتی اگر تهران از نظر عددی و از نظر شرایط ژئوپلیتیک برتر بود.
همچنین اسرائیل یک زرادخانه نظامی هستهای دارد، حتی اگر این مسئله را به طور رسمی اعلام نکرده باشد، در مقابل، ایران از این قابلیت ها برخوردار نیست.
این روزنامه خاطرنشان میکند که ایران دستکم ۱۶ موشک میانبرد و دوربرد دارد که حدود ۹ فروند آن میتواند به خاک اسرائیل برسد؛ مانند موشک «خرمشهر» ایران که با موشک «اریحا ۲» اسرائیل رقابت میکند.
اسرائیل و گنبد آهنین
اسرائیل دارای سامانه دفاعی مستحکمی به نام گنبد آهنین است که از بهترین سامانههای دفاع هوایی جهان است. این سامانه دفاع هوایی کوتاهبرد زمینبههوا، در چند نقطه در اسرائیل مستقر است.
این سامانه قادر به مقابله با حملات موشکی، خمپارهای، گلولههای توپخانه و هواپیماهای بدون سرنشین (پهپاد) و انهدام این تسلیحات نظامی در هوا و پیش از اصابت به هدف است.