«پس از تصمیم بریتانیا»؛ کدام کشورها فروش سلاح به اسرائیل را محدود کردند؟
درپی جنگ علیه نوار غزه و تلفات گسترده آن، برخی کشورها تحریم آرام اسرائیل را آغاز کردهاند و با فروش سلاح به این کشور مخالفت میکنند.
طولانی شدن جنگ در غزه و فراتر رفتن آمار غیرنظامیان کشته شده در این منطقه به دست ارتش اسرائیل از ۴۰ هزار نفر، صدای حامیان همیشگی تلآویو را هم بلند کرده است.
کشورهای مختلف به جنگ اسرائیل و حماس و کشته شدن شهروندان غیرنظامی فلسطینی در آن چه واکنش تسلیحاتی نشان دادهاند. برخی فروش سلاح را محدود، تعداد اندکی ممنوع و برخی هم به تجهیز اسرائیل ادامه میدهند.
بریتانیا
گاردین در گزارشی نوشت: بریتانیا آخرین کشوری است که موضع خود را در مورد فروش تسلیحات به اسرائیل تغییر داده است.
طبق گزارش منابع خبری، وزارت خارجه بریتانیا بهعلت نگرانی خود پیرامون «نقض برخی از قوانین بینالمللی توسط اسرائیل»، ارسال تعدادی از محمولههای تسلیحاتی خود به تلآویو را لغو کرده است.
دولت بریتانیا شامگاه دوشنبه اعلام کرد که به علت وجود احتمال استفاده از تسلیحات بریتانیایی توسط اسرائیل برای نقض قوانین بینالمللی، صادرات برخی تسلیحات به اسرائیل را به حالت تعلیق در میآورد.
«دیوید لمی»، وزیر امور خارجه بریتانیا گفت که «خطر جدی است، احتمالا از تسلیحات بریتانیایی برای ارتکاب یا تسهیل نقض جدی قوانین بینالمللی بشردوستانه» استفاده شدهاند.
او به قانونگذاران این کشور گفت که این تصمیم مربوط به حدود ۳۰ مجوز از ۳۵۰ مجوز صادرات به اسرائیل است.
ایتالیا
آنتونیو تاجانی، وزیر امور خارجه، در ژانویه اعلام کرد که رم پس از ۷ اکتبر، تصمیم گرفته که دیگر سلاحی برای اسرائیل ارسال نکند. با این حال، دولت از آن زمان اعتراف کرده که قراردادهای امضا شده قبلی رعایت و اجرایی شده است.
ایتالیا سومین تامین کننده تجهیزات نظامی به اسرائیل است، اما کمتر از یک درصد از کل واردات تسلیحات اسرائیل را تامین میکند.
اسپانیا
خوزه مانوئل آلبارس، وزیر امور خارجه اسپانیا، در ژانویه گفت که اسپانیا از ۷ اکتبر به اسرائیل اسلحه نفروخته است.
در ماه مه، دولت فراتر رفت و اعلام کرد که کشتیهای حامل سلاح به اسرائیل را از پهلو گرفتن در بنادر اسپانیا منع میکند. مادرید یکی از منتقدترین صداهای اروپا در حمله به غزه بوده است.
کانادا
پارلمان کانادا در ماه مارس در یک رای غیر الزامآور با توقف فروش نظامی آینده به اسرائیل موافقت کرد.
ملانی جولی، وزیر امور خارجه، در آن زمان به تورنتو استار گفت که ارسال تسلیحات متوقف خواهد شد و این یک موضع واقعی است.
این اظهارات پس از آن بیان شد که قانونگذاران کانادایی در یک جلسه طولانی با ۲۰۴ رای موافق در مقابل ۱۱۷ رای مخالف به یک طرح غیرالزامآور برای تعلیق فروش تسلیحات به اسرائیل رای دادند.
این طرح ابتدا بر تعلیق فروش تسلیحات به اسرائیل تاکید داشت، اما سپس به ممنوعیت فروش سلاح تغییر یافت.
در این طرح همچنین بر حمایت از «تشکیل دولت فلسطین» همسو با شرکای بینالمللی کانادا تاکید شده است.
کانادا پیشتر صدور مجوز کالاها و فناوری نظامی به اسرائیل را به طور موقت تعلیق کرده بود. اما جولی اعلام کرد که دولت تصمیم گرفته است که به درخواست پارلمان عمل کند.
بلژیک
در بلژیک، یک ایالت فدرال، مقامات محلی فروش سلاح به اسرائیل را محدود کردهاند. دولت بلژیک همچنین برای ممنوعیت در سراسر اتحادیه اروپا مبارزه کرده است.
هلند
دادگاهی در هلند در ماه فوریه به دولت دستور داد تا تامین قطعات جنگنده F35 به اسرائیل را به دلیل خطر آشکار نقض قوانین بینالمللی بشردوستانه متوقف کند.
دولت هلند در ماه فوریه، پس از حکم دادگاه تجدید نظر مبنی بر استفاده از قطعات برای ارتقای تجهیزات نظامی و استفاده آن علیه غیرنظامیان، ارسال قطعات جتهای اف-۳۵ به اسرائیل را از انبارهای هلند متوقف کرد.