آداب و رسوم مردم افغانستان در ماه مبارک رمضان (+اینفوگرافیک)
ماه رمضان در افغانستان مانند سایر کشورهای مسلمان اهمیت ویژهای دارد و مردم این کشور با آداب و رسوم خاص خود به ماه مهمانی خدا میروند.
افغانستان یکی از کشورهای مسلمان است که مراسم ماه رمضان آن زبانزد از قدیم الایام بوده است. افغانها در ماه رمضان کمتر کار و بیشتر عبادت کرده و با سبقتگیری در دادن افطاری در مراسمهای سوگواری شبهای قدر و افطار دسته جمعی شرکت میکنند.
در کشور افغانستان همانند سایر کشورها استقبال باشکوهی از ماه مبارک رمضان صورت میگیرد. در این ماه روزهداران زمان زیادی را صرف خواندن قرآن، عبادت در مسجد و شب زندهداری به ویژه شبهای قدر میکنند.
از هریس تا سمبوسه؛ «خوشمزهترین غذاهای افطار ماه رمضان در کشورهای مختلف جهان»
افغانستان آداب و سنتهای اصیل و ماندگاری دارد که در ادامه به معرفی تعدادی از این رسوم در ماه مبارک رمضان میپردازیم.
غبارروبی مساجد
غبارروبی مساجد یکی از رسوم پیشواز ماه رمضان در افغانستان است. مردم افغاستان همزمان با نزدیک شدن ماه رمضان روزه میگیرند و با غبارروبی مساجد و مکانهای مذهبی به پیشواز ماه مهمانی خدا میروند.
تلاوت و ختم قرآن کریم
تلاوت و ختم قرآن کریم از مهمترین آدابی است که مردم افغانستان در ماه مبارک رمضان به آن توجه ویژهای دارند.
تواشیح خوانی، برای پیامبر گرامی اسلام (ص) و مسابقات قرائت قرآن کریم در شماری از مساجد شهرها و روستاها از جمله فرهنگ رمضانی کشور افغانستان است.
نواختن دهل هنگام سحری
نواختن دهل از دیگر آداب مردم افغانستان در ماه رمضان است که بر اساس آن عدهای از افراد برای بیدار کردن مردم در سحرگاه به نواختن دهل میپردازند و در روز عید فطر از آنها عیدی دریافت میکنند.
افطار دسته جمعی
افطار دسته جمعی از جمله رسوم مردم افعانستان در ماه رمضان است. افطار در افغانستان اغلب دسته جمعی به دور سفرههای گسترده، صورت می گیرد.
کاهش زمان کار
بدون تردید ایام ماه مهمانی خدا از جمله مهمترین مناسبتهای مذهبی در تقویم کشورهای اسلامی است که هر سال با شکوه خاصی برگزار می شود.
در ایام این ماه که با روزه داری و عبادت از مهمترین ایام تاریخ اسلام است، معمولا برخی تغییرات در وضعیت و روال عادی امور در کشورها به وقوع می پیوندد.
برای مثال و از جمله مهمترین این موارد باید به تغییر ساعت کاری در رمضان هر سال اشاره کرد.
هرساله با نزدیک شدن ماه رمضان ساعت کاری ادارات کاهش پیدا میکند، سال گذشته نیز با توجه به شیوع کرونا و دورکاری کارمندان، برای بهرهمندی از فضایل این ماه مبارک از جمله تذکیه نفس و خودسازی ساعت کاری ادارات کاهش پیدا کرد.
روزانه ۳ تا ۴ ساعت از زمان اداری کارمندان در افغانستان کاسته میشود.
کاهش قیمت مواد غذایی
در افغانستان بر خلاف سایر کشورهای اسلامی، نرخ مواد غذایی در این ماه کاهش می یابد و حداقل تغییر نمیکند.
در اکثر کشورهای اسلامی در ماه مبارک رمضان قیمت مواد غذایی افزایش مییابد، اما با مدیریت دولت و همکاری تاجران افغانستانی قیمت مواد غذایی در این ماه در این کشور افزایش چندانی نمییابد.
حضور در مساجد
مساجد افغانستان در ماه مبارک رمضان شاهد حضور پر رنگ مردم است. در این ماه، مردم مسلمان افغانستان بیشتر به تلاوت قرآن کریم و ذکر مناقب حضرت پیامبر اسلام پرداخته و در جریان روزها در اکثر مساجد اقدام به برگزاری محافل دینی میکنند.
مساجد در تمام شهرهای افغانستان میزبان مسلمانان زیاد برای برپایی نماز جماعت است و روزهداران سنی و شیعه که هر کدام با آداب و رسوم ویژه خود هستند به سمت مساجد میروند.
سبقتگیری در دادن افطاری
افطاری دادن به فقرا و کمک به آنها در بین مردم افغانستان مرسوم است و اغلب مساجد این کشور در شبهای ماه مبارک افطاری میدهند.
هیچ نمازگذاری افطاری با خود به مساجد نمیبرند، اما روزه خود را در مساجد با افطاریهای که از سوی مردم نذر میشود، افطار میکنند.
گاهی سبقتگیری مردم برای دادن افطاری برای روزهداران دیدنی میشود، به همین دلیل است که در مساجد اکثراً بیشتر از ۲ نوع افطاری به نمازگذاران آورده میشود.
از سوی دیگر، کودکان و نوجوانان که بستههای خرما در دست دارند در کوچهها و بازارها بیرون شده و به روزهداران که تازه از کار برگشتهاند خرما جهت افطار روزه میدهند.
در برخی مناطق افغانستان، سفرههای بزرگی پهن شده و افطاری بر آن چیده میشود و از روزهداران شهر و بازار و منطقه خواسته میشوند تا به آنجا رفته و افطار کنند.
برگزاری اعمال شبهای قدر
افراد شیعهمذهب کشور افغانستان در شبهای ۱۹، ۲۱ و ۲۳ ماه رمضان که به شبهای قدر معروف است، تمام شب را بیدار مانده و در حد توان خود انفاق و خیرات میکنند.
اما پیروان مذهب تسنن، این مراسم را با تفاوت زمانی برگزار میکنند؛ به طوری که شبهای ۲۷ و ۲۹ رمضان را به نام شبهای قدر احیا کرده و به تلاوت قرآن میپردازند.
تمام اعمال شبهای قدر در مساجد و مکانهای مذهبی برگزار شده و مردم مسلمان افغانستان با احیای شبهای قدر عاقبت بخیر و آمرزش گناهان از بارگاه ایزد متعال استدعا میکنند.
ماه مبارک رمضان در بین افغانها
در روزهای آخر ماه مبارک رمضان خانوادهها به منظور خرید به بازارها میروند به همین دلیل بازارها رونق خاصی دارند، عید فطر در افغانستان سه روز است، مردم معمولاً با شیرینیهای محلی و خشکبار از میهمانان خود پذیرایی میکنند، دید و بازدید در عید فطر معمولا بیشتر از هر عید دیگری در افغانستان مرسوم است.