کیت علمی کودکان، حاوی اورانیوم واقعی؛ این خطرناکترین اسباببازی تاریخ است!
در سال ۱۹۵۰ یک اسباببازی به نام «آزمایشگاه انرژی اتمی گیلبرت U-238» به بازار عرضه شد که در سال ۲۰۰۶ نشریه فرهنگی رادار آن را بهعنوان یکی از ۱۰ اسباببازی خطرناک تمام تاریخ معرفی کرد و این روزها دوباره این کیت به بازار آمده است.
این روزها یک اسباببازی کودکانه محبوب بهجا مانده از دهه ۱۹۵۰ به معرض فروش گذاشته شده که حاوی اورانیوم واقعی بوده و به ادعای نشریه رادار یکی از ۱۰ اسباببازی خطرناک تمام تاریخ محسوب میشود.
این کیت اسباببازی در واقع شامل چهار نمونه سنگ معدن اورانیوم (اوتونیت، توربرنیت، اورانینیت و کارنوتیت) به همراه یک شمارنده تابش گایگر-مولر و چند ابزار دیگر است.
درحالیکه تنها حدود ۵۰۰۰ نسخه از این کیتها بیش از ۷۰ سال قبل به فروش رسید و پس از آن خط تولید آن به دلیل اعتراض به خطرات آن متوقف شد، حراجی RR مستقر در بوستون آمریکا، این روزها یکی از این اسباببازیهای قدیمی را در بخشی از رویداد Fine Autographs and Artifacts به معرض فروش گذاشته است.
این کیت که در آن زمان در کنار برخی دیگر از اسباب بازیهای علمی توسط آلفرد کارلتون گیلبرت طراحی و ساخته شد، بهعنوان فعالیتی علمی برای کودکان شامل یک الکتروسکوپ برای اندازهگیری سطوح تشعشع، یک اسپینتاریزکوپ که امکان مشاهده فروپاشی رادیواکتیو را بر روی صفحه فلورسنت فراهم میکند و یک محفظه ابری که کاربر را قادر میسازد تا با ایجاد مسیرهای تراکم، به تماشای ذرات تشعشع آلفا که با سرعت ۱۲۰۰۰ مایل در ثانیه عبور میکنند بپردازند، بود.
در این کیتها چهار نمونه سنگ معدن اورانیوم (اوتونیت، کارنوتیت، توربرنیت و اورانینیت) قرار داده شده بود که همگی کانیهای حاوی اورانیوم هستند. اورانیوم یک عنصر رادیواکتیو است؛ به این معنا که اتمهای ناپایدار آن در طول زمان تجزیه میشوند و تشعشعات یونیزان ساطع میکنند.
این اسباببازی خطرناک در زمان تولید به قیمت ۴۹.۵ دلار عرضه میشد که به قیمت دلار امروزی چیزی حدود ۶۰۰ دلار ارزش داشت.