داووس ۲۰۲۴؛ مسائل اقلیمی و دستاوردهای COP28 در دستور کار بحث قرار دارند
شهر داووس سوئیس طبق روال هرساله، امسال نیز از ۱۵ تا ۱۹ ژانویه میزبانی نشست سالانه مجمع جهانی اقتصاد را برعهده دارد.
«داووس» گردهمایی سالانهای است که در زمستان برگزار میشود و علاوه بر مقامات ارشد سازمانهای بینالمللی و همچنین شخصیتهای عمومی از جامعه مدنی، رسانهها، موسسات دانشگاهی، مراکز تحقیقاتی و اتحادیهها، شخصیتهای مهمی ازجمله سران کشورها و دولتها، وزرا و سفرا نیز در آن شرکت خواهند کرد.
نشست امسال این انجمن در پنجاه و چهارمین دوره خود، که تنها چند روز دیگر به آغاز آن مانده، با شعار «بازسازی اعتماد» برگزار خواهد شد.
مجمع جهانی اقتصاد یک سازمان غیردولتی و غیرانتفاعی مستقر در ژنو، سوئیس است که توسط استاد اقتصاد پروفسور کلاوس شواب در سال ۱۹۷۱ تاسیس شد. علاوه بر تقویت همکاریهای بینالمللی و ایجاد پلهای تفاهم برای کمک به جهان برای دستیابی به وابستگی متقابل بیشتر ژئوپلیتیکی و اقتصادی، چالشهای اقتصادی و سیاسی پیش روی جهان و چگونگی حل آنها از دغدغههای این اجلاس بهشمار میرود.
هر سال، در طول ۵ روز، تقریباً ۲۵۰۰ شرکتکننده در این نشست حاضر میشوند که نمایندگان بیش از ۱۰۰ دولت و سازمان بینالمللی بزرگ، بیش از ۱۰۰۰ شرکت بینالمللی مهم در بخش خصوصی، به اضافه تعداد زیادی از نمایندگان نهادهای جامعه مدنی، مؤسسات دانشگاهی و اتاقهای فکر را گرد هم میآورند.
شرکتکنندگان در نشستهای سالانه مجمع جهانی اقتصاد مشاهده کردند که نیاز مبرمی به ادامه برگزاری این نشستها وجود دارد و بر این اساس، چندین نشست منطقهای و موضوعی در طول سال در قارههای مختلف جهان برگزار میشود تا تمامی چالشها و راهکارهای پیشنهادی به آنها مورد بحث و بررسی قرار گیرد.
منطقه خاورمیانه سهم خود را از نشستهای منطقهای داشت که در سال ۲۰۰۲ در اردن آغاز شد و هدف آن ادغام منطقه در اقتصاد جهانی و بحث در مورد آینده سیاسی و اقتصادی خاورمیانه و ثباتی است که این امر برای تحریک و جذب سرمایهگذاری نیاز دارد.
در ادامه سلسله نشستهای منطقهای مجمع داووس و با شعار «یادگیری از آینده»، شهر شرمالشیخ مصر میزبان نشست منطقهای این مجمع بود که به آینده صلح و توسعه در منطقه خاورمیانه با حضور بیش از ۱۵۰۰ شخصیت برجسته از ۵۵ کشور جهان از جمله سران کشورها، دولتها، وزرا و شخصیتهای اقتصادی، سیاستمداران برجسته، رهبران جامعه مدنی و نمایندگان رسانههای بینالمللی پرداخت.
داووس ۲۰۲۴
نشست امسال داووس از بیش از ۱۰۰ دولت از کشورهای سراسر جهان و حدود ۱۰۰۰ شریک مجمع سالانه، علاوه بر رهبران جامعه مدنی، کارشناسان، نمایندگان جوانان، کارآفرینان اجتماعی و رسانهها استقبال میکند.
سال گذشته در داووس، «بحران های متعدد» ورد زبان همه بود، زیرا رهبران در مورد بحرانهای متوالی و به هم پیوسته آن لحظه بحث میکردند. امروز که جهان به سمت بحرانهای جدید پیش میرود، بحرانهای قدیمی هنوز وجود دارند.
بنابراین، به نقل از وبسایت رسمی مجمع جهانی اقتصاد، اکنون این سوال برای رهبران جهان که انتظار میرود طی چند روز آینده در داووس ۲۰۲۴ ملاقات کنند این است که «آیا سال آینده دوره تبدیل به یک (بحران دائمی) خواهد بود یا سال ۲۰۲۴ زمان حل و فصل و بازیابی است؟»
نشست امسال حول چهار محور اصلی میچرخد. با توجه به تشریح مجمع جهانی اقتصاد از داووس ۲۰۲۴، در خط مقدم نگرانیهای همه، بحران فوری در خاورمیانه، به ویژه جنگ غزه است، زیرا در دستور جلسه به اصل «دستیابی به امنیت و همکاری در جهانی درهم شکسته» پرداخته خواهد شد.
مجمع جهانی اقتصاد توضیح میدهد که یکی از مهمترین پرسشها در بحث این موضوع این است: «چگونه میتوانیم با بحرانهای امنیتی مانند وضعیت کنونی خاورمیانه به طور مؤثر برخورد کنیم، و چگونه میتوانیم زمینههایی را شناسایی کنیم که در آن همکاری برای اطمینان از یک سناریوی برد-برد برای همه طرفهای درگیر ضروری است؟»
هدف دوم «ایجاد رشد و فرصتهای شغلی برای یک دوره جدید» است و این کنفرانس در نظر دارد «چگونه دولت، کسبوکار و جامعه مدنی میتوانند پیرامون یک چارچوب اقتصادی جدید گرد هم آیند تا از یک دهه رشد پایین اجتناب کنند و مردم را در معرض خطر قرار دهند.»
موضوع سوم در چارچوب اهداف داووس ۲۰۲۴ بحث در مورد «هوش مصنوعی به عنوان نیروی محرکه برای اقتصاد و جامعه» خواهد بود.
مجمع جهانی اقتصاد این سوال را مطرح میکند: «چگونه میتوانیم از هوش مصنوعی برای منفعت همه استفاده کنیم؟» چگونه میتوان چشمانداز نظارتی متنوع را بین نوآوری و خطرات اجتماعی متعادل کرد؟ چگونه هوش مصنوعی با سایر فناوریهای تحولآفرین، از جمله 5/6G، محاسبات کوانتومی و بیوتکنولوژی تعامل خواهد داشت؟
چهارمین موضوعی که در اولویتهای داووس ۲۰۲۴ قرار میگیرد، موضوع آب و هوا است و در ادامه تلاشهای بینالمللی انجام شده و نتایج حاصل از کنفرانس آب و هوای دبی (COP28)، «استراتژی بلندمدت برای اقلیم، طبیعت و انرژی» مورد بحث قرار خواهد گرفت.