نمکزدایی آب دریا؛ عراق در مسیر حل بحران کمآبی
دولت عراق در حال آمادهسازی برای تکمیل پروژه نمکزدایی آب در استان بصره، مشرف بر شطالعرب، در جنوب کشور، به عنوان یکی از راه حلهای نجات کشور از بحران کمآبی است.
دو کارشناس عراقی در پرونده منابع آب «اسکای نیوز عربی» به ارزیابی ارزش این پروژه و بررسی اینکه آیا کمبود آب تنها چیزی است که عراق در مورد نیاز آبی خود با آن مواجه است یا خیر، پرداختند.
روز سهشنبه، اداره محلی استان بصره از شرکتها دعوت کرد تا پیشنهادات خود را برای اجرای پروژه شیرینسازی آب دریا با راه حل دولت که حاصل چندین ماه مطالعه بوده، در اسرع وقت ارائه دهند.
ایجاد بحران آب در کشوری با دو رودخانه بزرگ دلایل متعددی نظیر کمبود آب از سرچشمهها در نتیجه کرمهای ایجاد شده توسط ترکیه و ایران، افزایش بیابانزایی، کمبود باران و افزایش دما با تغییرات آب و هوایی را شامل میشود.
عادل المختار، مشاور سابق کمیته کشاورزی و آب در پارلمان عراق، بر اهمیت این گام تاکید کرد و خواستار اقدامات تکمیلی دیگر شد.
وی در این زمینه گفت: پروژه نمکزدایی آب دریا مانند بسیاری از کشورهای جهان برای تامین نیاز آب استانها به ویژه استانی مانند بصره که مشرف به دریاست، کار خوبی است، اما باید امور عراق و شرایط آن را بر اساس مقدار آب موجود به طور کامل سامان داد.
عادل المختار عنوان کرد: این امر مستلزم بازنگری در سیاست کشاورزی است، ضمن اینکه زمستان امسال پرباران پیشبینی شده و امید میرود از آب باران استفاده شود.
همچنین، یکی از راه حلهایی که عراق برای مواجهه با کمبود آب به آن نیاز دارد، ایجاد یک انقلاب کشاورزی با فناوریهای مدرن و همگام شدن با توسعه جهانی در کشاورزی هوشمند برای صرفهجویی در مصرف آب است.
محسن الشمری، وزیر سابق منابع آب عراق نیز بحران آب در جنوب عراق را از نظر کمیت (کمبود) و کیفیت (آلودگی) پیچیده توصیف کرد.
او در این خصوص توضیح داد: حل مشکل آب آشامیدنی با نمکزدایی آب دریا، با توجه به نیاز آبی کشاورزی، درصد آلودگی آب در بصره و بحران آب آشامیدنی، تنها ۱۰ از مشکل را حل خواهد کرد و مسئله ریشهکن نخواهد شد.
الشمری در ادامه عنوان کرد: ما میگوییم که نمکزدایی تنها بخشی از راه حل است، به خصوص که آلودگی آب علاوه بر آسیب زیست محیطی، باعث آلودگی محصولات کشاورزی و محصولات دامی نیز میشود.
بر اساس اظهارات حسن ذاهر النجار معاون استاندار بصره به خبرگزاری عراقی، محمد شیعه السودانی نخست وزیر در جلسه هفته گذشته کابینه دستور تسریع در انتقال پروژه شیرینسازی آب دریا از وزارت مسکن و ساختمان تا دولت محلی بصره، (این استان از سال ۱۹۸۳ به دلیل شوری و غلظت نمک زیاد از بحران آب رنج میبرد)، را صادر کرد.
النجار میگوید با توجه به افزایش مداوم جمعیت بصره که در حال حاضر به ۵ میلیون نفر میرسد، به بیش از 1250000 متر مکعب در روز نیاز دارد.
وی افزود که دولت محلی بصره مستقیماً کار پروژه شیرینسازی آب را آغاز میکند و پس از انتقال تخصیصات مالی، آن را در یک دوره بیسابقه تکمیل خواهد کرد. ضمن اینکه شرکتها قبلاً در این زمینه دعوت شدهاند تا پیشنهادات خود را ارائه کنند.