الماس یک سنگ فوق العاده زیبا، کمیاب و ارزشمند است که در گذشته از آن در تزئینات، مبادلات تجاری و درمان بیمارهای مختلف استفاده میشد.
در گذشته، استخراج این گوهر گرانبها که بسیاری از مردم آرزوی داشتن آن را دارند، به روشهای ساده انجام میشد.
اما این روشهای ابتدایی امکان دستیابی به مقادیر زیادی ومناسب الماس برای مبادلات تجاری را نمیدهند، به همین دلیل فرآیندهای استخراج الماس به روشهای حفاری در عمق زمین توسعه یافته است.
الماسها و اعماق هسته زمین
تحقیقات جدید اکنون نشان داده است که «چشمههای الماس» میتوانند به عنوان بخشی از یک رویداد بزرگ زمین شناسی از درون زمین فوران کنند.
بر اساس تحقیقات انجام شده از سوی «توماس جرنون»، استاد علوم زمین و آب و هوا در دانشگاه ساوتهمپتون، ابرقارههای در حال فروپاشی میتوانند الماسها را از اعماق هسته زمین بیرون بیاورند.
بر اساس گزارش نشریه «نچتر» به گفته «توماس جرنون»، الماسها در حدود ۱۵۰ کیلومتری زیر زمین تشکیل میشوند و توسط فورانهای «کیمبرلیت» به بالا پرتاب میشوند که با سرعت ۱۳۳ کیلومتر در ساعت حرکت میکنند و میتوانند باعث انفجارهای عظیم در سطح شوند.
فورانهای آتشفشانی
«توماس جرنون» و تیم محققان خود، این کیمبرلیتها را مورد بررسی قرار دادند و در نتیجه تحقیقات خود دریافتند که فورانها به طور منظم حدود ۲۲ تا ۳۰ میلیون سال پس از شروع جداسازی صفحه شروع به وقوع میکنند.
یکی از جمله؛ این تحقیق اشاره کرد که این اتفاق حدود ۲۵ میلیون سال پس از فروپاشی ابرقاره «گندوانا» در آفریقا و آمریکای جنوبی رخ داده است.
جدا شدن صفحات منجر به جریانهایی میشود که به نوبه خود باعث ناپایداری و در نهایت منجر به فوران میشود.
جدا شدن صفحات، همچنین منجر به ترکیب سنگ، آب و دی اکسید کربن با مواد معدنی الماس مانند میشود که همه آنها با هم ترکیب می شوند و انفجارهای انفجاری را به سمت سطح زمین ایجاد میکنند.
محققان امیدوارند که کار آنها بتواند به جستجوی ذخایر الماس کشف نشده کمک کند.
«توماس جرنون» میگوید: «الماسها صدها میلیون یا حتی میلیاردها سال در پایه قاره ها بوده اند و باید محرکی وجود داشته باشد که ناگهان آنها را تحریک کند زیرا خود فورانها واقعاً خشن و واقعاً تحریک کننده هستند.»