اعتراض هراتیها به ثبت دوتار به نام ایران در یونسکو| دوتار میراث مشترک فرهنگی است
ساز موسیقی دوتار هراتی میراثی مشترک میان فارسیزبانان منطقه افغانستان، تاجکستان و ایران امروز است.
دو هفته پس از ثبت دوتار به عنوان یک ساز ایرانی در یونسکو، شماری از فرهنگیان در هرات، واقع در غرب افغانستان، خواستار تجدید نظر در این تصمیم شدند. در فراخوانی که توسط مؤسسه مطالعات استراتژیک افغانستان منتشر شده، آمده که دوتار ساز مشترک منطقهای است که شامل ایران، افغانستان و تاجیکستان میشود.
این مؤسسه با نشر اعلامیهای نوشت که ساز موسیقی دوتار هراتی میراثی مشترک میان فارسیزبانان منطقه (افغانستان، تاجکستان و ایران امروز) است.
در این اعلامیه از سازمان آموزشی، علمی و فرهنگی (یونسکو) وابسته به سازمان ملل متحد خواسته شده که پرونده ثبت دوتار به عنوان میراث فرهنگی تنها کشور ایران را بازنگری کرده و ثبت هر نام و نشانی در این جغرافیای مشترک با مشوره و حفظ حقوق شرکای فرهنگی صورت بگیرد.
در اعلامیه ذکر شده: «ساز دوتار با ریشه و جایگاه هراتی که دارد توسط استادانی در این مرز و بوم نواخته شده و از مقامهای موسیقی اصیل خراسانی از ديرباز تا امروز در هرات از آن استفاده میشود».
فرهنگیان هراتی آثار قدیمی چون "رساله در موسیقی مولانا بنایی هروی" را پایه و اساس موسیقی مقامی هرات دانستند و با استناد بر آن دوتار را جزو میراث فرهنگی هرات اعلام نمودند.
در ادامه این اعلامیه آمده: «این ساز موسیقی توسط هراتیان بخصوص استاد کریم هروی ایجاد شده و شکل و شمایل امروز را به خود گرفتهاست اما به همانگونه اصیل با نغمههای و معنویت هنری قدیم در بسیاری از نقاط شهر و شهرستانهای هرات نواخته میشود».