ساعت زمین ۲۰۲۳؛ خاموشی ۶۰ دقیقهای برای سیاره ما
«ساعت زمین» یک رویداد جهانی است که توسط صندوق جهانی طبیعت (WWF) نامگذاری شده است.
۱۹۰ کشور سالانه این رویداد را در آخرین شنبه ماه مارس گرامی میدارند.
در این روز خانوادهها و کسب و کارها با خاموش کردن چراغها و سایر دستگاههای الکتریکی غیرضروری خود در ساعت ۸ و نیم شب به وقت محلی هر کشور و به مدت یک ساعت، این رویداد را یادآوری میکنند.
هدف این رویداد افزایش آگاهی در زمینه تغییرات اقلیمی و محیط زیست و جلب توجه مردم به حفظ کره زمین و پیامدهای مصرف بیرویه انرژی و تاثیر آن بر محیط زیست است.
این رویداد یک برنامه خاموشی نمادین و یکی از بزرگترین پویشهای مردمی جهان در حوزه محیط زیست است که نخستین بار در سال ۲۰۰۷ توسط سازمان مردمنهاد بین المللی «صندوق جهانی طبیعت» در سیدنی انجام شد و پس از آن هر سال در آخرین شنبه ماه مارس برگزار میشود.
آیین «ساعت زمین» در سال ۱۴۰۲ در روز شنبه ( ۵ فروردین مصادف با ۲۵ مارچ سال ۲۰۲۳ ) از ساعت ۲۰ و ۳۰ دقیقه تا ۲۱ و ۳۰ دقیقه به وقت محلی در سراسر جهان برگزار میشود.
چرا سرنوشت سیاره ما به سال ۲۰۳۰ مرتبط است؟
کارشناسان محیط زیست و آب و هوا سرنوشت کره زمین را به سال ۲۰۳۰ مرتبط میدانند.
آنها بارها هشدار دادهاند که تمام کشورهای دنیا باید در «سریع ترین زمان ممکن تغییرات سریع، گسترده و بی سابقهای در تمام ابعاد جامعه ایجاد کنند» تا بتوانند از فاجعه گرمشدن تدریجی کره زمین جلوگیری کنند.
مهندس صابر عثمان، کارشناس تغییرات آب و هوایی در مصر در مصاحبهای با العین نیوز گفت: «متخصصان خطر واقعی زمین را به افزایش دمای هوا به میزان ۴ درجه سانتیگراد میدانند.»
وی با بیان اینکه اگر دمای زمین به ۴ درجه سانتیگراد افزایش یابد به «نقطه بحرانی بی بازگشت» میرسیم، از کشورهای جهان خواست: «شرایط آب و هوایی را مجدداً کنترل کنید، حتی اگر به مرحله (کربن صفر) برسیم، با تأثیرات منفی که منجر به نابودی حیات در سیاره زمین میشود، مواجه نخواهیم شد.»
مجمع بینالمللی تغییرات آب و هوایی (IPCC) پیشتر اعلام کرده بود کره زمین نهایتا تا سال ۲۰۳۰ به آستانه بحرانی ۱.۵ درجه سانتیگراد (۲.۷ درجه فارنهایت) بیشتر از سطوح دوران پیش از انقلاب صنعتی خواهد رسید که خشکسالی شدید، آتش سوزیها، سیلابها و قحطی را برای میلیونها نفر ساکنین کره زمین تسریع خواهد کرد.