چرا کریدور فیلادلفیا در مرز مصر و غزه این قدر اهمیت دارد؟
با هر بار تشدید تنش در نوار غزه، نام کریدور «فیلادلفیا» واقع در مرز بین مصر و نوار غزه، بر سر زبانها میافتد. اما چرا این کریدور تا این حد اهمیت دارد؟
در جنگ جاری اسرائیل در نوار غزه که ۳۱ روز است آغاز شده، مصر به تل آویو در مورد هرگونه عملیات نظامی در منطقه حائل به طول ۱۴ کیلومتر قاطعانه هشدار داده تا بار دیگر نام این منطقه بر سر زبانها بیفتد.
روزنامه مصری «الاهرام» اوایل ماه گذشته از قول منابع مصری گزارش داد قاهره به طرف اسرائیلی در مورد عملیات در محور فیلادلفیا، همزمان با تهاجم زمینی به نوار غزه، هشدار داده و کریدور را بر اساس معاهده صلح ۱۹۷۹ مصر و اسرائیل «منطقه حایل» توصیف کرده است.
یک منبع مصری تایید کرد که «تجاوز اسرائیل به کریدور نقض معاهده بینالمللی تلقی خواهد شد که مصر اجازه آن را نخواهد داد».
اسرائیل معتقد است که فلسطینیها در محور فیلادلفیا بیش از هزار تونل برای قاچاق اسلحه، تدارکات و سوخت به نوار غزه حفر کردهاند.
داستان این محور به سال ۲۰۰۵ برمیگردد. در آن سال مصر و اسرائیل بر سر تخریب تونلهای موجود و توقف عملیات قاچاق «توافق فیلادلفیا» را امضا کردند.
کریدور فیلادلفیا که جاده فیلادلفیا یا محور صلاح الدین نیز نامیده می شود، یک نوار زمینی باریک به طول ۱۴ کیلومتر از دریای مدیترانه تا گذرگاه کرم شالوم است و در امتداد مرز بین نوار غزه و مصر قرار دارد.
در سال ۲۰۰۴، کنست تصمیمی یکجانبه برای خروج تمامی شهروندان و نیروهای اسرائیلی حاضر در نوار غزه صادر کرد و این تصمیم در اوت ۲۰۰۵ لازم الاجرا شد.
اسرائیل با وجود مخالفتها، برای جلوگیری از اصطکاک بین فلسطینیها و اسرائیلیها که میتوانست منطقه را بیثبات کند، از محور خارج شد و با قاهره قرارداد امضا کرد.
اسرائیل برای انجام روند عقب نشینی مجبور شد از محور صلاح الدین (فیلادلفیا) نیز عقب نشینی کند.
بر اساس آن توافق، مصر اجازه داشت ۷۵۰ مرزبان را در امتداد جاده مستقر کند تا از آن نوار محافظت کنند.
از آوریل ۲۰۱۳، مصر نیروهای خود را در مرز با نوار غزه تقویت کرد و تمام تونلها در منطقه مرزی بین نوار غزه و مصر بسته شد.