گزارش اختصاصی | عید قربان با شرایط بد اقتصادی در ایران
مردم ایران فردا یکشنبه ۱۹ تیر عید سعید قربان را جشن میگیرند. این عید در بین ایرانیان آیین خاصی دارد که با سایر اعیاد مذهبی و ملی متفاوت است.
ايرانيان بنا بر رسوم ويژهای که دارند از مدتها پيش از روز عيد قربان، خود را آماده جشن میکنند و مقدمات اين مراسم با خريد حيوان قربانى آغاز میشود.
اما مردم ایران با شرایط بسیار بد اقتصادی و افزایش چشمگیر قیمت کالاهای اساسی به استقبال عید قربان امسال خواهند رفت.
آداب و رسوم اين عيد در هر قومیت ایرانی متفاوت است. هنگام ذبح، اشعار و ادعیه خاصی خوانده میشود و قصاب نیز اغلب شرایط و جایگاه ویژهای دارد.
خانه تکانی، شستشوی منزل و نظافت نیز از جمله آدابی است که ایرانیان پیش از عید قربان، آنها را به جا میآورند.
صبح روز عید، بسیاری از ایرانیان برای اقامه نماز این عید به مساجد میروند و سپس برای صرف صبحانه متفرق میشوند و بعد دیدار خانوادهها آغاز میشود. تعطیلات این عید در ایران یک روز به طول میانجامد. اما در میان عربهای خوزستان حداقل به مدت سه روز ادامه دارد.
از جمله آداب دیگری که در جشن قربانی در میان ایرانیان رواج دارد بازیهای محلی و ارسال هدایا برای نوعروسان است.
اما این عید و همچنین عید مبارک فطر در میان عربهای ساکن استان خوزستان در جنوب ایران طعم خاصی دارد.
عربهای ساكن خوزستان در شب عید، خویشاوندان را دعوت میکنند و با هم شام میخورند و همچنین گوشت قربانی را میان مردم محل تقسیم میکنند. برخی اقوام خوزستان در این مراسمشان غذای سنتی نیز تهیه میکنند.
همچنین عربهای ايران در روز عید قربان مراسم سنتی به نام «یزله» دارند که نوعی پایکوبی عربی محسوب میشود. یزله آیینی است که هم در عزا و هم در شادی اجرا میشود. مراسم «بیرق زنون» نیز یکی از آیینهایی است که در میان برخی خانوادههای خوزستانی رواج دارد.
همچنین آداب و رسومی برای این جشن در بقیه قومیتهای ایرانی مانند کرد، بلوچ و ترکمن وجود دارد.
خرید قربانی از مهمترین آداب و رسوم به ویژه خانوادههایی است که در عرض یک سال یکی از اعضای خانواده را از دست دادهاند.
بعد از قربانی کردن گوسفند، گوشت آن را داخل سینی بزرگی میگذارند و برای تقسیم کردن میبرند.
کاهش خرید دام
منصور پوریان، رئیس شورای تامین دام، در آستانه عید قربان از بیرونقی بازار فروش دام در پی شرایط نامساعد اقتصادی خبر داد و گفت با وجود افزایش عرضه دام، فروش آن نسبت به سال گذشته کاهش یافته است.
به گفته رئیس شورای تامین دام، گرمای هوا، منابع آبی محدود و گرانی خوراک دام موجب شده است که دامداران و عشایر امسال دام بیشتری برای عرضه بیاورند، اما مشکلات اقتصادی و کاهش قدرت خرید مردم عشایر و دامداران را از بازاری پررونق و داغ محروم کرده است.