دانشمندان به کشف «پنجمین نیروی بنیادی» در طبیعت نزدیک شدند
پژوهشگران آمریکایی میگویند احتمالاً به کشف پنجمین نیروی بنیادی در طبیعت نزدیک شدهاند.
دانشمندان با بررسی شواهد در یک آزمایشگاه ذرات در نزدیکی شیکاگو اعلام کردند ذرات زیراتمی به نام میونها (muons) مطابق با آنچه نظریه کنونی فیزیک ذرات میگوید، رفتار نمیکنند.
به گفته این دانشمندان، احتمالاً یک نیروی ناشناخته وجود دارد که بر میونها اثر میگذارد.
پژوهشگران میگویند برای تایید این نتایج به اطلاعات بیشتری نیاز دارند اما اگر تایید شود این نظریه میتواند نقطه شروع انقلابی در علم فیزیک باشد.
در آزمایشی به نام «جی منهای ۲» (g-۲) محققان ذرات میون را در حلقهای به قطر حدودا ۱۵ متر شتاب میدهند، جایی که ذرات با سرعت نزدیک به نور میگردند.
محققان پس از انجام این آزمایش دریافتند که این ذرات ممکن است به دلیل نفوذ یک نیروی ناشناخته در طبیعت به شکلی که «مدل استاندارد» پیشبینی میکند رفتار نکنند.
دانشمندان در حال حاضر نیروهایی را که روزانه تجربه میکنیم به چهار دسته تقسیم میکنند: گرانش، الکترومغناطیس، نیروی هستهای قوی و نیروی هستهای ضعیف.
علم با استفاده از همین چهار نیروی بنیادی، نحوه برهمکنش اشیا و ذرات در جهان را توضیح میدهد.
با این حال این یافتههای تازه که در شتابدهنده ذرات آمریکا به نام «فِرمیلَب» به دست آمده میتواند این دستهبندی را گسترش دهد.
شواهد به دست آمده بر نتایجی استوار است که در سال ۲۰۲۱ اعلام شد، زمانی که تیم فرمیلب ابتدا از امکان یک نیروی پنجم در طبیعت صحبت کرد.
دکتر برِندان کِیسی، دانشمندان ارشد این آزمایشگاه، میگوید از آن زمان تاکنون تیم تحقیق دادههای بیشتری جمعآوری کرده و میزان عدم قطعیت نتایج به نصف کاهش یافته است.
وی تاکید کرد: «ما واقعا درحال کاوش در حیطهای تازه هستیم. ما (نتایج) خود را با دقتی بیش از هر زمان دیگر در گذشته تعیین میکنیم.»