ناگفتههایی درباره خروج پرهرج و مرج از افغانستان از زبان دو ژنرال بازنشسته آمریکایی
دو ژنرال بازنشسته آمریکایی در برابر کنگره آمریکا به بیان جزئیاتی ناگفته از خروج پرهرج و مرج نیروهای این کشور از افغانستان پرداختند.
ژنرال مارک میلی رئیس سابق ستاد مشترک ارتش و ژنرال فرانک مکمککنزی رئیس سابق فرماندهی آمریکا در خاورمیانه (سنتکام) که بر خروج پرهرجومرج سال ۲۰۲۱ از افغانستان نظارت داشتند، سهشنبه در جلسه استماع کمیته امور خارجی کنگره آمریکا حاضر شده و در برابر قانونگذاران شهادت دادهاند.
گفتنی است که قانونگذاران جمهوریخواه جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، را مسئول خروج فاجعهبار از افغانستان شناختند و دمکراتها دولت ترامپ را به خاطر توافق با طالبان مقصر دانستند.
اما دو ژنرال نظر هیچ یک از طرفین را نپذیرفتند. آنها در عوض گفتند که هم دونالد ترامپ، هم جو بایدن و هم دولتهای قبلی در آن خروج فاجعهبار نقش داشتند.
ترامپ: خروج از افغانستان بزرگترین تحقیر تاریخی ماست
به گفته آقای میلی، توافق دوحه که بین دولت ترامپ و طالبان برای تعیین شرایط خروج ایالات متحده بود - زیر پای نیروهای امنیتی افغانستان و دولت این کشور را «از نظر روحی خالی کرد.»
میلی در پاسخ به این پرسش قانونگذاران آمریکایی که آیا خروج محتاطانه باعث هرج و مرج در این فرودگاه شد یا خیر، اظهار کرد که تصمیم برای اجرای طرح «عملیات خروج غیررزمی» (NEO) «بسیار دیر اتخاذ شد.» این عملیات بر خروج غیرنظامیان و نیروهای غیرلازم نظامی متمرکز بود.
او همچنین تاکید کرد که به مقامهای ارشد آمریکایی توصیه کرد که «لازم است یک نیروی حداقل ۲۵۰۰ نفری را در کارزار نگه دارد» تا مانع بازگشت طالبان به قدرت شود.
او گفت که تصمیم اشرف غنی، رئیس جمهور وقت افغانستان، برای فرار از کشور هنگام پیشروی طالبان به سوی کابل «آخرین میخ در این تابوت» بود.
پاسخگویی رئیس پیشین ارتش درباره «خروج فاجعهبار» از افغانستان
میلی گفت: ما در ارتش پس از ۲۰ سال به ایجاد یک ارتش و یک دولت در افغانستان کمک کردیم اما نتوانستیم یک ملت ایجاد کنیم. دشمن کابل را اشغال و دولت سقوط کرد و ارتشی که ۲ دهه از آن حمایت کردیم، محو شد. این یک شکست راهبردی بود.
وی با این ادعا که به رغم این شکست اتفاقات خوبی نیز در افغانستان رخ داد، افزود: ارتش به مدت ۲۰ سال برای مردم افغان امید ایجاد کرد. ما فرصت بیسابقهای برای میلیونها نفر ایجاد کردیم.
ژنرال مککنزی نیز در جلسه استماع کمیته امور خارجی مجلس نمایندگان آمریکا اظهارات میلی را تایید کرد و گفت که وزارت خارجه کشورش را مقصر تصمیمگیری دیرهنگام برای اجرای این عملیات معرفی کرد.
وی با بیان اینکه «وزارت خارجه مسئول انجام این عملیات بود، نه وزارت دفاع» افزود: من معتقدم تحولات اواسط و اواخر اوت ۲۰۲۱ نتیجه مستقیم تاخیر چندماهه در اجرای این عملیات بود.
آنها همچنین اذعان کردند که ماندن در افغانستان احتمالا سربازان آمریکایی را در مخاطره قرار میداد چون به گفته آقای مکنزی ممکن بود طالبان نبرد با آمریکا را به خاطر عدم ترک کشور در ضرب الاجل ۳۱ اوت از سر گیرد.
ارتش و وزارت خارجه آمریکا در اوت ۲۰۲۱ که طالبان وارد کابل شد، در خارج کردن ۱۲۴ هزار پرسنل سفارت، شهروندان آمریکایی و افغانهایی که در معرض خطر بودند، با مشکلات زیادی مواجه شد.
فرودگاه بینالمللی حامد کرزی در کابل کانون اصلی برای خارج کردن این افراد بود. در اوت همان سال، یک بمبگذار انتحاری داعش با منفجر کردن خود در این فرودگاه جان ۱۳ آمریکایی و دستکم ۱۷۰ افغان را گرفت.