دانشمندان: تا سال ۲۰۲۶ یخچالهای طبیعی استوایی ناپدید میشوند
دانشمندان حوزه اقلیمشناسی هشدار دادهاند تا سال ۲۰۲۶، برخی از معدود یخچالهای طبیعی استوایی باقیمانده در جهان ممکن است ناپدید شوند.
آژانس ملی ژئوفیزیک اندونزی دریافته است یخچالهای واقع در کوه های Jayawjaya در استان پاپوآ این کشور ممکن است تا سال ۲۰۲۶ یا زودتر به دلیل افزایش دما کاملاً ذوب شوند. این مسئله میتواند اثرات جدی بر اکوسیستم منطقه و سطح دریا داشته باشد.
واژههای «یخچال» و «مناطق استوایی» در نگاه اول نامتجانس به نظر میرسند. اما مانند آب و هوای سرد، یخچال های طبیعی استوایی در رشته کوه های مرتفع در مناطق استوایی تشکیل می شوند، جایی که دمای هوا به اندازهای پایین میآید که باران را به برف تبدیل میکند.
این یخچالها تنها در چند منطقه جهان باقی ماندهاند و در چند دهه گذشته به دلیل افزایش دما به طور چشمگیری تعدادشان کاهش یافته است. اکنون آنها را فقط در مکانهای بسیار کمی مثل هیمالیا، کوههای آند و برخی از بلندترین ارتفاعات آفریقا و شرق اندونزی میتوان یافت.
اما به گفته دونالد پرمانا، هماهنگ کننده تحقیقات آب و هوایی در آژانس هواشناسی، اقلیم شناسی و ژئوفیزیک اندونزی، بیشتر این یخچال های طبیعی استوایی در نتیجه گرمایش جهانی و تغییرات آب و هوایی در حال عقب نشینی هستند.
در استان پاپوآ اندونزی، عمق یخچال در سالهای ۲۰۱۰ تا ۲۰۲۱ به میزان سه چهارم کاهش یافت و مساحت کل آن از ۲.۴ کیلومتر مربع در سال ۲۰۰۰ به ۰.۲۳ کیلومتر مربع - کمتر از یک دهم اندازه اصلی آن - کاهش یافت.
یخچال های طبیعی در برابر تغییرات آب و هوایی بسیار آسیب پذیر هستند و شاخص های روشنی از گرم شدن زمین هستند. در مناطق استوایی، یک فصل خشک شدید می تواند ضربه نهایی را به یخچال های طبیعی و همتایان آنها در سراسر جهان وارد کند.