گرانی گوشت مرغ در ایران به دلیل کمبود شدید در عرضه
در حالی که رسانههای ایران از گرانی گوشت مرغ به علت کمبود شدید در عرضه خبر میدهند، مقامهای این کشور همچنان گزارشهای مربوط به کمبود این محصول را تکذیب میکنند.
مقامات ایرانی در حالی گزارشها مبنی بر کمبود گوشت مرغ را رد میکنند که این کمبود در روزهای گذشته و فروردین ماه، به مسئلهای بحرانی در کشور تبدیل شده است.
برخی این کمبود را مقطعی میدانند اما همه چیز به حساب و کتاب و دو دو تا چهارتایی ساده بر میگردد و این ضرب المثل که هرچه بکاری درو خواهی کرد.
در سال گذشته دولت ارز ترجیحی را از بسیاری از کالاها حذف کرد که نهادههای تولید یا همان خوراک دام و طیور یکی از آنها بود. حاصل چنین تصمیمی بالا رفتن هزینه تمام شده تولید گوشت و مرغ برای دامداران و مرغداران و نهایتا افزایش قیمت گوشت قرمز و گوشت مرغ بودکه پسلرزههای آن امروز نمایان شده است.
به گزارش روزنامه شرق، با لغو ارز ترجیحی، ویژگیهای این بحران در افق ظاهر شد. به خصوص فروردین ماه اوج کمبود گوشت طیور در بازارهای ایران بود که عده ای آن را تکذیب کردند و عده ای آن را عاملی موقتی دانستند.
سال گذشته، دولت ارز اختصاصیافته به چندین کالا از جمله نهادههای دام و طیور را حذف کرد. نتیجه این تصمیم افزایش هزینه تولید گوشت و طیور برای دامداران و مرغداران و در نهایت افزایش قیمت گوشت قرمز و سفید بود که عواقب آن امروز نمایان میشود.
تولیدکنندگان جوجه یکروزه بارها از پایین بودن قیمت جوجه یکروزه انتقاد کردهاند.
در حالی که قیمت تمامشده این جوجهها به ۱۵ هزار تومان یعنی ۵ برابر قیمت نهادههای آنها رسیده است، مرغداران جوجههای خود را طی هفت ماه نخست ۱۴۰۱ به طور میانگین ۳ هزار تومان فروختند.
تولیدکنندگان جوجه یکروزه بارها هشدار دادهاند که این مشکل تولیدکنندگان و پرورش دهندگان را از فهرست تولید خارج می کند و این امر موجب کمبود گوشت مرغ می شود.
اساس تولید گوشت مرغ، جوجه یک روزه است که معمولاً برای تامین نیاز مصرفی بازار که بالغ بر ۲۴۰ هزار تن در ماه می شود، نیاز به تولید ۱۲۰ میلیون عدد در ماه دارد.
اتفاقی که افتاد این بود که این مقدار جوجه در اسفند ماه گذشته توسط صاحبان مزارع تولید نشد که باعث شد صاحبان مرغ فروشی ها با بحران بزرگی روبرو شوند.
بنابراین، تخمها در هفته سوم اسفند ماه برای تبدیل شدن به جوجههای یک روزه در دستگاه جوجه کشی قرار نگرفتند که باعث کمبود غیرعادی در تولید و عرضه این کالای حیاتی شد.
به گفته کارشناسان و مرغداران، گوشت مرغ به صورت خطی تولید می شود و بازار آن به عرضه و تقاضا بستگی دارد. اما اخیراً افزایش قیمت گوشت مرغ به دلیل لغو ارز ترجیحی و تورم ناشی از آن، قدرت خرید مردم را برای این محصول پروتئینی کاهش داده است.