کشف شباهت جدید میان انسان و میمون: هر دو به شانس اعتقاد داریم!
پژوهشگران دانشگاه سنت اندروز بریتانیا در مطالعه جدیدی دریافتهاند که شامپانزهها هنگام حدس زدن درباره برخی مسائل، به شانس تکیه کرده و این مفهوم را درک میکنند.
این یافته جالب که در مجله Biology Letters منتشر شده، حاصل آزمایشهای رفتاری روانشناسان "بنجامین جونز" و "جوزپ کال" روی شامپانزهها در باغ وحش ادینبورگ اسکاتلند بوده است.
پژوهشهای قبلی نشان داده بودند که بیشتر انسانها در مواقعی که اطمینان ندارند، برای حدس زدن به شانس اتکا میکنند. اما مشخص نبود آیا سایر حیوانات نیز چنین رفتاری از خود بروز میدهند یا خیر.
برای بررسی این موضوع در شامپانزهها که نزدیکترین حیوان به انسان هستند، پژوهشگران آزمایشی طراحی کردند. در این آزمایش، آنها در سه مرحله، فنجانهایی پر از غذا به همراه فنجانهای خالی را در مقابل این میمونهای هوشمند قرار میدادند.
نتایج حاکی از آن بود که شامپانزهها متوجه میشدند که در مرحله سوم باید بر اساس درست یا نادرست بودن انتخابهایشان در دو مرحله قبل، یکی از فنجانها را برای دریافت غذا حدس بزنند. به عبارت دیگر، آنها به شانس خود برای یافتن پاسخ صحیح اتکا میکردند.
این پژوهش نشان میدهد شامپانزهها نیز مانند انسانها، مفهوم شانس را میفهمند و از آن در زندگی استفاده میکنند. این درک شانس در شامپانزهها که نزدیکترین خویشاوندان زیستی ما هستند، میتواند نشان دهنده اشتراکات بیشتری در نحوه تفکر آنها و انسانها باشد.
البته لازم به ذکر است این مطالعه تازه اولین گام برای کشف توانایی شامپانزهها در درک شانس است و باید پژوهشهای بیشتری در این زمینه صورت گیرد. اما همین یافته اولیه نیز میتواند در شناخت بهتر رفتار حیوانات و اشتراکات آنها با انسانها کمک شایانی کند.
به گفته پژوهشگران، این کشف تازه ممکن است به درک رفتارهای تصمیمگیری در حیوانات نیز کمک کند. این توانایی میتواند در تصمیمگیریهای مهم مرتبط با مهاجرت، جستجوی غذا و حتی انتخاب جفت نیز نقش داشته باشد.